Hlavní navigace

Microsoft koupil kousek EUnetu

16. 12. 1998
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tak nam ten trh houstne, není-liž pravda? Český EUnet byl získán mezinárodním, mezinárodní EUnet koupil Qwest, Qwest se dal dohromady s KPN, KPN má většinu v TelSource a tedy hlavní slovo v Telecomu. A teď dokonce Microsoft koupil kousek Qwestu - tedy i EUnetu.

Abych trochu snížil míru chaosu na snad únosnou míru, zopakuji to ještě jednou, poněkud lidštěji. Qwest je zhruba od dubna letošního roku 100% vlastníkem EUnetu International. Microsoft se nyní stal minoritním akcionářem Qwestu.

Za svých 200 milionů dolarů, což není málo, ale zase to není ani zrovna příliš, získal Microsoft 1,3 procenta akcií Qwestu. Jak známo, hlavní aktivitou Qwestu je stavba a provoz optických sítí, což se mu v USA relativně daří a nyní expanduje i do Evropy.

Podle News.com bude Qwest nabízet řešení, postavená na Windows NT Serveru, jehož nadcházející verze 5.0 ponese označení Windows 2000, jako součást datových služeb, nabízených zákazníkům.

Nejedná se ovšem o první vstup Microsoftu do telekomunikačních společností, již dříve se v zájmu otevření nových trhů pro NT Server spojila s řadou těchto firem (například Ameritech či WebTV Networks) a je aktivní zejména ve vývoji digitální technologie DSL, o které si můžete přečíst řadu zajímavostí třeba na ISDN serveru.

BRAND24

Hlavním záměrem Microsoftu je v této oblasti zřejmě vyvrácení tradiční hegemonie Unixu u velkých poskytovatelů připojení i telekomunikačních operátorů. Zda se mu to podaří se dá těžko odhadnout – rozhodně je však na dobré cestě.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).