Hlavní navigace

OneClip: Ctrl+C a Ctrl+V v době cloudové

26. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft uvede cloudovou schránku, která umožní rychlé kopírování obsahu mezi počítači, tablety i mobily. Podporovat má Windows, Android i iOS.

Microsoft připravuje novou službu OneClip, kterou lze nejlépe popsat jako cloudovou obdobu známých klávesových zkratek Ctrl+C a Ctrl+V. Cloudová schránka uživatelům umožní snadno a rychle kopírovat obsah napříč platformami a zařízeními. Redmondští sice novou službu připravují v tichosti a dosud o ní oficiálně nepromluvili, nicméně na veřejnost unikly vývojové verze aplikací služby.

Ty sice byly od služby bleskově odstřiženy, takže se staly nefunkčními, ale můžeme si udělat celkem jasný obrázek o tom, co nejspíše brzy Microsoft s velkou slávou představí. OneClip má umožnit přenášet různý obsah mezi počítači, tablety i mobily. Podle všeho bude možné zařízení libovolně kombinovat, takže obsah půjde přenášet tzv. křížem. Například text zkopírovaný v mobilu půjde vložit na počítači.

OneClip má zjevně usnadnit to, co už uživatelé dělají třeba právě díky službám OneDrive a OneNote. Přenášet, resp. kopírovat a vkládat půjde ledasco: od pasáží textu přes webové výstřižky po snímky obrazovky. Potenciál cloudové schránky je samozřejmě mnohem větší. Princip přenosu bude zřejmě stejný jako synchronizace souborů přes OneDrive či poznámek přes OneNote.

Momentální vzdálenost či dostupnost zařízení tudíž nebude hrát roli. Uniklé vývojové verze aplikací služby OneClip nepočítají s lokálním přenosem třeba přes bezdrátové technologie jako je Wi-Fi, NFC či Bluetooth. Ve finále tomu těžko bude jinak, jelikož ani OneDrive neumí přenášet data lokálně přes LAN/WLAN na rozdíl od prapůvodní služby Mesh nebo konkurenční služby Dropbox.

BRAND24

OneClip bude archivovat kopírovaný obsah, s čímž mají odpadnout problémy s nechtěným přepsáním obsahu uloženým ve schránce. Zároveň díky tomu obsah půjde sdílet s dalšími uživateli rovnou z cloudové schránky. Archivování však bude citlivé téma,  ostatně jako ochrana soukromí obecně. Podobná služba vyloženě volá po end-to-end šifrování, ale nejspíše marně (viz OneDrive a OneNote). 

Služba primárně vzniká pro nová Windows 10. Pro lepší praktické využití však bude obdobně jako OneDrive a OneNote díky vlastním aplikacím dostupná rovněž pro konkurenční Android a iOS. Alespoň částečnou podporu dalších platforem by mělo zajistit webové rozhraní umožňující přístup k obsahu vloženému do cloudové schránky z jiného zařízení (resp. pod plně podporovaným systémem).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).