Hlavní navigace

Microsoft umožnil v čínské verzi Skype šmírování na základě klíčových slov

12. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čínská verze Skype obsahuje šifrovaný seznam více než tisícovky slov. Jeho obsah napovídá, k čemu by vlastně mohl sloužit.

Jeffrey Knockel, student University of New Mexiko, objevil v čínské verzi Skype seznam více než tisícovky slov. Seznam je šifrovaný a obsahuje slova jako „BBC“, „Democratic Unionist Party“. Což napovídá, k čemu by vlastně mohl sloužit. Výskyt klíčových slov spouští záznam chatové komunikace a odesílání zpráv na servery v Číně. Některá slova vedou k tomu, že zprávy vůbec neprojdou, čínské Skype je blokuje.

Čínské Skype, pod názvem TOM-Skype, je používáno 96 miliony uživatelů a v Čině funguje jako joint-venture s tamní společnosti Tom Online, která je také majoritním vlastníkem.

MMF24

Snaha získat vysvětlení přímo od Microsoftu je zatím marná, ani po snahách v podobě zveřejnění otevřeného dopisu (24. ledna, viz Otevřený dopis pro Skype žádá Microsoft o jasné informace o soukromí uživatelů). Jediné co se podařilo získat je potvrzení, že Microsoft Skype v Číně provozuje s partnerem, Tom Online. A že „TOM má nastavené procedury, které zajišťují vyhovění lokálním zákonům“.

Jeffrey Knockel kompletní seznam zveřejňuje na webu, najdete ho na adrese cs.unm.edu/~jeffk/tom-skype/ a podle historických záznamů je zřejmé, že seznam se (samozřejmě) aktualizuje. Většina slov v seznamu je přímo v čínštině, ale některá slova jsou anglická (například flg, falungong, falundafa, ale třeba i bullshitliar).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).