Hlavní navigace

Microsoft zřejmě odejde z MSN.Atlas

31. 8. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přestože se na toto téma spekulovalo již před rokem, partnerství Atlasu a Microsoftu v projektu MSN.Atlas zřejmě definitivně skončí právě letos --- nasvědčují tomu všechny indicie. Microsoft se podle všeho rozhodl věnovat vlastnímu projektu sítě MSN, a do jisté míry mohou být na vině i současné hospodářské výsledky Atlasu.

O možném odchodu Microsoftu z projektu MSN.Atlas se poprvé začalo veřejně hovořit přibližně před rokem – tehdy především v souvislosti s možností, že by snad duhový motýl (dle zvyku svého majitele pečlivě opatřený ochrannou známkou) sítě MSN, reprezentující v logu podniku Microsoft, mohl vzlétnout a usadit se kdesi poblíž konkurenčního Quicku, který připravoval poskytovatel internetového připojení Internet OnLine, internetová divize Českého Telecomu. Všechny strany ovšem ponechávaly spekulace bez komentáře, takže veškeré informace zůstávaly v rovině „jedna paní povídala“ a nakonec utichly docela. Nyní – o rok později – začínají ovšem zažívat recidivu, tentokráte však s tím podstatným rozdílem, že veškeré indicie nasvědčují tomu, že by rozkmotření Atlasu a Microsoftu mohlo nabýt definitivní podoby.

Aby bylo možno ozřejmit případné důsledky tohoto kroku, je třeba nejdříve pochopit vzájemný vtah obou subjektů. Přestože se Jiří Hlavenka ve svém včerejším článku Internet Explorer 6.0: Ale ale, copak to tu máme? na Živě zmiňoval o eventuelním minoritním finančním podílu Microsoftu a Atlasu, zápisy z valných hromad společnosti ATLAS.CZ, a.s., uvedené v obchodním rejstříku, spíše nasvědčují, že majiteli akcií jsou nejrůznější fyzické osoby a investiční fond II. EPIC Holding, který mezi své aktivity na českém trhu vyjma MSN.Atlas počítá rovněž nedávno založený a s televizí Nova spojený deník Super. Microsoft očividně poskytuje celému podniku pouze marketingovou a mediální podporu – co z toho ovšem má, zůstává záhadou. Možná je Microsoft zainteresován až na následné ziskovosti nebo neziskovosti portálu.

Atlas nadále možnost odchodu Microsoftu z projektu MSN.Atlas popírá, nicméně zástupci Microsoftu byli tentokráte sdílnější – Vojtěch Foukal v telefonickém rozhovoru uvedl, že Microsoft v dohledné době připravuje „úpravu vztahů s Atlasem“, nicméně konkrétní detaily odmítl sdělit (podrobnosti by měly být zveřejněny přibližně v horizontu jednoho měsíce) – pouze konstatoval, že Microsoft v České republice v současné době rozhodně nepracuje na projektu, který by se měl stát konkurencí trojici Atlas-Centrum-Seznam. Spíše to vypadá na snahu Microsoftu držet se linie vlastních projektů MSN.COM a ze všech ostatních partnerství (i když to s Atlasem je víceméně unikátní) se stáhnout. Pokud ovšem Microsoft poskytuje podniku MSN.Atlas pouze marketingové zázemí, pak může zmíněná úprava vztahů s Atlasem znamenat jediné – odejmutí tohoto zázemí.

KL24

První náznaky je možno zachytit kupříkladu v novém Internet Exploreru (verze 6.0). Zatímco v minulosti byla jako standardní domovská stránka nabídnuta msn.atlas.cz, nyní je to msn.cz. Obě sice v současné době směřují na adresu MSN.Atlas, ovšem první jmenovaná patří Atlasu a propaguje (společný) MSN.Atlas, druhá náleží Microsoftu a propaguje Microsoft. Prostým přesměrováním domény tak může Atlas přijít o marketingový nástroj z nejmocnějších – internetový prohlížeč. A na Internetu je „známost“ alfou a omegou podnikání. Při výběru časopisů na stánku se kupující řídí jejich primárními (co je v něm napsáno) a sekundárními (jak vypadá) kódy, Internet je ovšem po této stránce obtížně uchopitelné médium, takže pokud vás uživatelé neznají, máte problém. Proč je Amazon stále největším online knihkupectvím, když Barnes & Noble je minimálně stejně dobrý?

Druhým podnětem pro odchod Microsoftu z projektu MSN.Atlas může být současná ekonomická situace Atlasu. Pro její zhodnocení není třeba žádných zákulisních informací – pokud je někdo mediálně neobratný a vydá prostřednictvím ČTK tiskovou zprávu s nadpisem „Atlas.cz ukázal, že na Internetu lze provozovat ziskovou službu“ (řeč jde o cestovani.a­tlas.cz), každý si asi všimne, že toho zřejmě Atlasu příliš nevydělává. Zatímco Ivo Lukačovič už před delší dobou veřejně deklaroval snahu tlačit Seznam k hospodářským výsledkům, MSN.Atlas se dosud zaměřoval především na růst. Je veřejným tajemstvím, že investiční fond II. EPIC Holding v současné době hledá Atlasu dalšího investora. A když se investor stará o MSN.Atlas, znamená to, že musí zrušit své schůzky, svůj golf, a to nikdy nevěstí nic dobrého.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).