Hlavní navigace

Microsoft zruší snadné přepínání mezi účty

29. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Provázat více Microsoft Account kvůli přepínání mezi nimi bez opakovaného odhlašování a přihlašování brzy přestane být možné. Proč Microsoft uživatelům komplikuje využívání více účtů?

Rychlé a snadné přepínání mezi různými Microsoft Account (ďříve Windows Live ID) již brzy nebude možné. Důvodem má být zvýšení bezpečnosti. Microsoft o tom informoval uživatele, kteří mají propojeno více jeho účtů tak, aby mezi nimi mohli přepínat bez odhlašování a přihlašování, resp. opakovaného zadávání hesel.

Přepínání mezi účty je samozřejmě podstatná funkce pro uživatele, kteří mají více aktivních účtů. Microsoft nyní své internetové účty silně prosazuje např. ve Windows 8, Windows RT, Office 2013 či Windows Essentials, takže mít přinejmenším jeden účet pro osobní využití a pracovní potřeby není zase tak výjimečné.

Microsoft argumentuje bezpečností. Není ale zřejmý zásadní bezpečnostní benefit, protože uživatel se vždy musí přihlásit alespoň k jednomu svému účtu a jejich propojování je třeba verifikovat. Argumentovat lze snad jedině tím, že při opomenutí odhlášení zůstává do automatické exspirace aktivní přístup ke všem provázeným účtům. Propojení účtů ale vždy bylo na zvážení uživatele.

Na sociálních sítích se již rozbíhají spekulace o tom, co je skutečným důvodem pro tento krok. Podle některých uživatelů chce Microsoft znesnadnit využívání úložiště SkyDrive s pomocí více účtů, kdy uživatelé logicky ztrácí motivaci platit za zvýšení kapacity úložiště, protože díky více účtům získají opakovaně 7 GB zdarma a data mezi účty je možné sdílet.

BRAND24

Podle jiné teorie je cílem pročistit uživatelské účty. Právě obtížnější přepínání mezi nimi může uživatele přimět soustředit všechny využívané služby pod jeden uživatelský účet. Microsoft by získal jasnější představu o počtu uživatelů a jimi využívaných službách. Ovšem vše jsou to jen spekulace. Oficiálním důvodem je bezpečnost.

Uživatelé nadále mohou používat více svých účtů, ovšem pro přepnutí mezi nimi se musí nejprve odhlásit od jednoho a zadáním e-mailové adresy a přístupového hesla se přihlásit k druhému. Google, který nabízí u svých účtů velmi podobnou funkcionalitu propojení, zatím žádné změny neoznámil.

Používáte více uživatelských účtů Microsoftu či Googlu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).