Hlavní navigace

Ministerstvo financí zveřejnilo faktury a smlouvy, otevřít data je prý levné

16. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Ve strojově čitelné podobě, pravidelně aktualizovaná a kontrolovaná – taková mají být #opendata od ministerstva financí. Úřad připravuje k publikaci i další údaje.

Je to vlastně docela příznačné: krátce po spuštění datového portálu Ministerstva financí – data.mfcr.cz – stránka nevydržela nápor návštěvníků a spadla. Přes nešťastný začátek (ať už za ní stál DDoS, jak zní z ministerstva, nebo jen nečekaný zájem lidí) jde ale o zajímavou službu. Ne jen kvůli publikovaným datům, ale hlavně kvůli precedentu, který představuje.

Ministerstvo vlastně neudělalo nic převratného – vzalo malou část dat, která dávno shromažďuje, a začalo je publikovat ve strojově čitelném formátu (.xls nebo .csv) na webu. Navíc se zavázalo, že údaje bude pravidelně na měsíční bázi aktualizovat a kontrolovat. A k tomu přidalo odkazy na už dříve dostupná data, například Monitor nabízející informace o veřejných rozpočtech.

Mezi novými datasety je například přehled faktur, které ministerstvo vystavilo, nebo seznam smluv – ať už těch aktuálně platných, nebo těch, které už vypršely. Data se publikují přímo z interních systémů ministerstva. Některé citlivé informace se ovšem na web nedostanou – jde třeba o osobní údaje zaměstnanců, kteří využívají příspěvky tzv. Fondu kulturních a sociálních služeb (FKSP).

BRAND24

Na webu jsou i další data – celkem asi dvacítka datasetů. A u dalších přibližně dvaceti ministerstvo momentálně zvažuje jejich budoucí publikování. Zatím není nic uzavřeno – zda a v jaké podobě by se daly zveřejnit, momentálně analyzují právníci. Mezi zvažovanými datasety podle ministerstva jsou:

  • Obchodní rejstřík
  • Rejstřík ekonomických subjektů
  • Rejstřík plátců spotřební daně
  • Zaplacené daně právnických osob
  • Pohledávky FÚ po splatnosti
  • Nespolehliví plátci DPH
  • Neodevzdaná daňová přiznání
  • Účetní uzávěrka
  • Celní závazky po splatnosti 

Důležitá je ale jedna věc: podle náměstka Lukáše Wagenknechta, který za projektem stojí, publikování dat neznamenalo pro ministerstvo v podstatě žádné výdaje. „Šlo jen o náklady na práci kolegů, tedy asi o 30 mandays,“ řekl na tiskové konferenci. Vzpomeňme si na to, až nás bude některý úřad přesvědčovat, že je publikování státních dat příliš nákladné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).