Hlavní navigace

Miroslav Semrád: Aplikace MHP bude brzy překonána, stejně jako WAP

26. 11. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
26. 11. 2005

Interaktivní aplikace digitálního vysílání na bázi MHP nemá budoucnost a bude brzy překonáno podobně jako WAP u mobilních telefonů. Na českokrumlovské konferenci o budoucnosti veřejnoprávních médií v éře digitalizace to uvedl Miroslav Semrád, marketingový ředitel Radiokomunikací. Myslím si, že MHP opakuje řadu chyb, které tu už byly. Příkladem může být WAP, který se nikdy masově nerozvinul, míní Semrád.

ebf - partner 1

Podle mne bude MHP v nějakém časovém horizontu překonáno a dříve, než se masově etabluje u diváků, vývoj hardware a nové technologie způsobí, že do tří let tady může mít technologie, která bude výrazně příjemnější a lepší než MHP. Tato technologie se přiblíží PC, nebude problém set-top-box doplnit kvalitním softwarem a dojde k velkému přiblížení k Internetu, uvedl Miroslav Semrád. Problémem je podle něj i fakt, že některé starší typy set-top-boxů nejsou kompatibilní s novějšími typy služeb na bázi MHP.

Přínos pozemní digitální televize bude podle Semráda hlavně v digitálním přenosu signálu., všechno ostatní poběží na set-top-boxu, který bude fungovat podobně jako počítač připojený k internetu. Když se podíváte, kolik hlasů poslali diváci přes sms v poslední řadě soutěže Česko hledá SuperStar a porovnáte s počtem set-top-boxů v českých domácnostech, které podporují aplikace MHP, vyjde vám, že z takových domácností přišlo 937 hlasů. Z celkového počtu čtyř milionů, upozornil Semrád. Na nejbližších pět let tedy MHP není věc, z které bychom měli nějaký velký byznys.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).