Hlavní navigace

Mladý autor červa Nugache dostal pouze podmínku

12. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

S pětiletou podmínkou vyvázl Jason Milmont, který s pomocí svého červa Nugache vytvořil botnet zahrnující až patnáct tisíc počítačů, z nichž se snažil sbírat data vč. čísel platebních karet. Těch chtěl nyní dvacetiletý mladík využít při nakupování po Internetu. Soud sáhl k podmíněnému trestu hlavně proto, že pachatel v době spáchání činu ještě nebyl plnoletý. Způsobenou škodu, která činí přibližně 37 000 dolarů, musí ale uhradit. Splátkový kalendář počítá s měsíční splátkou 250 dolarů.

S pětiletou podmínkou vyvázl Jason Milmont, který s pomocí svého červa Nugache vytvořil botnet zahrnující až patnáct tisíc počítačů, z nichž se snažil sbírat data vč. čísel platebních karet. Těch chtěl nyní dvacetiletý mladík využít při nakupování po Internetu. Soud sáhl k podmíněnému trestu hlavně proto, že pachatel v době spáchání činu ještě nebyl plnoletý. Způsobenou škodu, která činí přibližně 37 000 dolarů, musí ale uhradit. Splátkový kalendář počítá s měsíční splátkou 250 dolarů.

I když soud přihlédl k mladíkově nízkému věku, bezpečnostní experti si všímají pokročilých technologií využitích během tohoto malwarového útoku. Nugache využíval vlastní výměnnou síť P2P. Stejnou techniku použili o dva roky později i autoři červa Conficker. Výzkumník Dave Dittrich z University of Washington se netajil svým překvapením, když zjistil, že za celým botnetem je pouze jeden teenager. (SecurityWorld)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).