Hlavní navigace

Mobilní Chrome 37 a Firefox 32: nový vzhled a technologické novinky

6. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nový Google Chrome 37 a Mozilla Firefox 32 se dočkaly mobilní verze pro Android. Google Chrome 37 mění vzhled, Mozilla Firefox 32 zavádí technologické novinky.

V nabídce Google Play se objevily nové mobilní verze známých webových prohlížečů. Jmenovitě Google Chrome 37 a Mozilla Firefox 32. Zatímco Google především změnil design uživatelského prostředí svého mobilního prohlížeče, konkurenční Mozilla se tentokrát soustředila na změny spíše technologického rázu.

Mobilní Google Chrome nasazuje Material Design

Mobilní Google Chrome 37 pro Android se převlékl do zbrusu nového grafického kabátku ve stylu zvaném Material Design, do kterého Google postupně převléká všechny své produkty. Jedinou další významnou novinkou je sdílení přihlášení přes Google Account mezi mobilním prohlížečem a internetovými službami.

Pokud se uživatel v prohlížeči přihlásí přes Google Account (například kvůli synchronizaci), je zároveň přihlášen ke všem službám společnosti Google, které používá. Další novinky spadají do kategorie optimalizace výkonu, ladění stability a oprav nedostatků.  

Firefox pro Android vylepšuje podporu Swype

Nový Firefox pro Android rozšiřuje podporu populární klávesnice Swype o automatické doplňování manuálně zadávaných webových adres. Uživatelé také nyní mohou přepínat mezi všemi lokalizacemi prohlížeče, aniž by jej museli opustit. Počet lokalizací byl rozšířen na 55 díky doplnění podpory třeba arménštiny, baskitčtiny nebo waleštiny.  

ebf - partner 1

Rychlejší JavaScript slibuje z minula přeložená integrace Generational Garbage Collection (GGC). Zvýšit svižnost prohlížeče by měla nová HTTP cache z dílny českých vývojářů. Vibration API bylo aktualizováno podle nejnovější specifikace. Dále byla dokončena a aktivována podpora Gamepad API. Novinek pro vývojáře je vícero.

Firefox 32 již nepodporuje zařízení se systémem Android 2.2 anebo procesorem ARMv6. Jejich uživatelé nemusí nutně přecházet na jiný prohlížeč. Předchozí Firefox 31 je verzí s prodlouženou podporou (ESR) nejen pro osobní počítače, ale poprvé také pro mobilní zařízení. Opravné aktualizace bude dostávat ještě necelý rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).