Hlavní navigace

Mozilla slaví kulatiny: deset let

23. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Už je to dlouhých deset let, co se začala psát historie projektu Mozilla a to oznámením uvolnění zdrojových kódů balíku Netscape Communicator 4. Mozilla si ovšem na své nejlepší období musela počkat několik dalších let. Balíku Mozilla Suite se příliš nedařilo. Větší úspěch přišel až s nástupem webového prohlížeče Mozilla Firefox a e-mailového klienta Mozilla Thunderbird. Oddělené produkty orientující se na masový trh nakonec pohřbily balík Mozilla Suite, na nějž se zatím nepříliš úspěšně snaží…

Už je to dlouhých deset let, co se začala psát historie projektu Mozilla a to oznámením uvolnění zdrojových kódů balíku Netscape Communicator 4. Mozilla si ovšem na své nejlepší období musela počkat několik dalších let. Balíku Mozilla Suite se příliš nedařilo.

Větší úspěch přišel až s nástupem webového prohlížeče Mozilla Firefox a e-mailového klienta Mozilla Thunderbird. Oddělené produkty orientující se na masový trh nakonec pohřbily balík Mozilla Suite, na nějž se zatím nepříliš úspěšně snaží navázat projekt SeaMonkey.

Z technologií, které patří do stáje jménem Mozilla, vycházejí ale i další programy jako třeba webový prohlížeč Flock, plánovací kalendář Sunbird či multimediální přehrávač Songbird. Z Firefoxu vycházely také novější verze znovuzrozeného prohlížeče Netscape Navigator, ovšem ty se nedokázaly příliš prosadit a tak společnost AOL vývoj Netscapu nedávno zřejmě již definitivně ukončila. (JasnaPaka Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).