Hlavní navigace

Multiplex 1 zvýší počet dokrývačů na 53, Boskovice a Rakovník od 28. února

23. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
23. 2. 2011

Poslední únorový den se dočkají diváci v Rakovníku a Boskovicích dokrývače veřejnoprávního multiplexu České televize. Celkem tak bude ČT provozovat už 53 digitálních dokrývačů (vedle 26 základních vysílačů svojí digitální sítě). V rámci sítě 1 proběhne na přelomu měsíce také změna na digitálním dokrývači v Huslenkách na Vsetínsku, informoval Štěpán Janda z tiskového odboru ČT.

K TÉMATU: Boskovice mají problém s digitálním signálem. Lidé chtějí dokrývač

Digitální opakovače ČT Boskovice – Čížovky (29. kanál) i Rakovník – Okružní (34. kanál) budou uvedené do řádného provozu v pondělí 28. února 2011. Jejich úkolem bude posílení intenzity/kvality signálu sítě 1 v uvedených městech. Oba se zařadí do jednofrekvenčních sítí (SFN) v příslušných územních oblastech, upřesnil Janda. Zároveň však dodal, že v případě nepříznivých místních podmínek mohou být opakovače změněny na převaděče, jako se to stalo už v Bečevné u Vsetína.

ČTĚTE TAKÉ: ČT chystá dalších pět dokrývačů multiplexu 1: Rakovník i Boskovice

Česká televize upozorňuje, že u nově spouštěných digitálních dokrývačů může za nepříznivých místních podmínek dojít k následné úpravě vysílací technologie z opakovače na převaděč a tím pádem ke změně vysílacího kmitočtu. ČT proto doporučuje počítat s touto možností při případných úpravách STA, varoval Janda. K tomuto případu dojde tento pátek 25. února v Huslenkách poblíž Nového Hrozenkova na Vsetínsku (vysílá z lokality U Sivků).

NAPSALI JSME: ČT 2 vypne 28. února další čtyři malé analogové vysílače na Moravě

ebf - partner 1

Po jeho spuštění 7. února 2011 byla provedena revizní měření, ověřující reálný stav DVB-T vysílání v dané lokalitě. Ta ukázala, že v místě není možné provozovat opakovač s plným výkonem. Proto Česká televize rozhodla upravit vysílací technologii tohoto dokrývače. Úprava z opakovače na převaděč představuje z hlediska diváka změnu vysílacího kmitočtu. Signál se 25. 2. 2011 přesune z dosavadního 33. na 29. kanál, dodal Janda.

Diváci, kteří už mezitím naladili dokrývač v Huslenkách, budou muset přeladit svoje digitální přijímače, aby mohli nadále přijímat programy ČT. V některých případech může být potřeba odborného zásahu na systémech společných televizních antén (STA) v bytových domech. Obec byla již dříve o chystané změně informována, uvedl Štěpán Janda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).