Hlavní navigace

Může váš zaměstnavatel kontrolovat e-maily?

11. 12. 2008
Doba čtení: do minuty

Sdílet

Elektronická korespondence je dnes běžnou součástí soukromých firem i státních institucí. Mnoho zaměstnanců však přijímá a odesílá i soukromou elektronickou poštu ze služebního počítače zaměstnavatele, nebo dokonce v jeho podnikové síti. Problém je, že dosud není uspokojivě vyřešen konflikt mezi právem zaměstnance na ochranu soukromí včetně listovního tajemství a právem jeho zaměstnavatele kontrolovat, co dělá v pracovní době, k čemu a jak využívá firemní informačně komunikační systémy. V praxi…

Elektronická korespondence je dnes běžnou součástí soukromých firem i státních institucí. Mnoho zaměstnanců však přijímá a odesílá i soukromou elektronickou poštu ze služebního počítače zaměstnavatele, nebo dokonce v jeho podnikové síti. Problém je, že dosud není uspokojivě vyřešen konflikt mezi právem zaměstnance na ochranu soukromí včetně listovního tajemství a právem jeho zaměstnavatele kontrolovat, co dělá v pracovní době, k čemu a jak využívá firemní informačně komunikační systémy. V praxi se totiž střetávají dva rozdílné zájmy chráněné právním řádem. Více v článku Může váš zaměstnavatel kontrolovat e-maily? na našem sesterském serveru Měšec.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).