Hlavní navigace

Mýty o aplikacích, zprávy píší roboti a jak by vypadal AdBlock v reálném světě

1. 2. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Mobilně aplikační mýty, fotografové v novinách končí, děravý BlackPhone, Fallout vs. Skyrim a v AP píší zprávy roboti. Co přinesl právě končící #tyden

Ano, dnes si bez iPadu (tabletu) nedokážu život představit. V How the iPad Went From Massive to ‘Meh’ in 5 Short Years říkají, že Apple nevytvořil něco, co lidé potřebují. iPad je něco, co lidé chtějí. A také to, že se z iPadu stala další obrazovka. V tomto článku píší k televizi, což je určitě pravda. Pro mě ale ještě k počítači, mobilu a prostě pro cokoliv.

V AP píší zprávy roboti. Dobré tři tisícovky zpráv za kvartál napíše program. Jde hlavně o zprávy finanční, ale AP plánuje počet automatem vytvořených zpráv zvýšit. Viz AP's ‚robot journalists‘ are writing their own stories now

Něco na tom bude. Firmy, tedy alespoň ty americké, mají pocit, že jejich data, informace, jsou v čím dál tím horší kvalitě. Viz State of Data Quality Continues to Worsen

TELEgraficky

Fallout vs. Skyrim ■ Guild Wars 2 oznámili Hart of Thorns ■ Microsoft koupil Revolution Analytics ■ iOS 8.1.3 ■ Největší modelka na Instagramu

WEBDESIGN, INTERNET

Lessons learned from the early days of Google aneb Matt Cutts vzpomíná na začátky u Googlu. Kam už se možná nikdy nevrátí.

Eric Schmidt předpovídá, že internet, tak jak ho známe dnes, zanikne. Viz Google CEO Predicts the Internet Will „Disappear“

Design for Dyslexia je druhý díl. K prvnímu dorazíte přes něj. Třeba se vám to bude hodit.

V čem byste si pořídili e-shop? V PrestaShop: Creating an Online Store in 2015 Has Never Been Easier tvrdí, že v Prestashopu to nikdy nebylo jednodušší. Co jiného připadá v úvahu v opensource? Nebo se vydat směrem k hostovaným řešením? Českým? Zahraničním?

Compete říká, že prosinec přinesl významný růst pro módní magazíny. Mohl by to být zajímavý signál. Viz Sunday Series: Fashion Enthusiasts Turn to Online Magazines

YouTube přešlo na HTML5 videa. Blíží se snad konečně konec Flashe? Viz YouTube Now Streams HTML5 Video By Default

Širokopásmový Internet? Nyní 4/1 Mbps. Brzy ale možná minimum 25/3 Mbps. ISP v USA se proti nové definici bouří. Viz Tons of AT&T and Verizon customers may no longer have “broadband” tomorrow

Impressive Moving Sculptures GIF možná bude trochu náročné na váš prohlížeč a počítač. A také na mozek, protože některé z těch GIFů jsou dost k neuvěření.

Webtrh nikdy nezklame

Webtrh nikdy nezklame

SOFTWARE

There’s a Game Hidden inside your Google Chrome, It works on Android too! aneb offline dinosaurus je tu, aby vám zaplnil čas na počítači, ale i na mobilu.

39 rozšíření pro Chrome a 12 pro Firefox. Píší, že těch nejlepších za rok 2014. Jenom k tomu dodám, že většinu rozšíření nikdy potřebovat nebudete. Pak to, že čím více jich máte, tím méně oba prohlížeče fungují. A pak také to, že mezi rozšířeními je obvykle záplava adware, crapware, spyware a malware. Takže opatrně.

Imgur má novou pomůcku jménem Video to GIF. Asi chápete, o co tady jde. Viz Making GIFs just got easier with Imgur's new GIF creation tool

Spacewar. Prastará klasika. A běží na PDP-1. Emulovaném! www.masswer­k.at/spacewar

Recenze Atom.io: Atom.io: (Free) HTML Editor for the 21st Century or Copy-Cat? pro případ, že byste hledali editor pro kódery. WYSIWYG ale neumí, přestože něco takového bych pořád bral. Microsoft Expression Web 4 je sice super, ale zbytečně velké, složité a chybové.

HARDWARE

Když dostanete (k Vánocům například) jako dárek tablet, co budete méně používat? V 40 % laptop, v 36 % desktop, 31 % digitální foťák, 28 % tištěná média a 22 % televizi. Zajímavé. Viz The Data Digest: Behaviors Beyond The Gifts.

Smartphony a tablety rostou, klasické telefony jdou dolů a čtečky? Stagnují. .... říká Mediaresearch

Smartphony a tablety rostou, klasické telefony jdou dolů a čtečky? Stagnují… říká Mediaresearch

MARKETING A KOMUNIKACE

Most Strategically Important Technologies, According to CEOs obsahuje na prvním místě něco dost zvláštního. Mobilní technologie pro zapojení zákazníků. Dost to svědčí o tom, že firmy hledají záchranu, klasicky na špatném místě. Asi jako když noviny před pár lety doufaly, že tablety vyřeší všechny jejich problémy.

Call of Duty má novou reklamu:

Rebelmous chce pomáhat mediálním společnostem. V RebelMouse wants to help media companies own their social graph o tom píší. Jenže, k čemu to asi tak jenom může být, když Rebelmouse ve skutečnosti žádné praktické využití nemá? Onen nápad má něco společného s tím, že chtějí být CMS, tedy Content Management System. Což dává smysl ještě menší.

A takhle to vypadá, když AdBlock přenesete do reálného světa:

Don’t try too hard to please Twitter — and other lessons from The New York Times’ social media desk jsou užitečné postřehy z NYT týkající se sociálních sítí.

To, že obrázek je lepší než tisíc slov, přeci jenom víme. Pak nepřekvapí, že když slova a obrázky v komunikaci spojíte, zejména na sociálních sítích, dosáhnete podstatně lepších výsledků. Viz For Writers Only: Secrets to Improving Engagement on Your Content Using Word Pictures (and I Don't Mean Wordle)

Study Reveals Top Performing Retailers On Facebook During 2014 Holiday Season se bude hodit, pokud hledáte inspiraci týkající se prodejců (obchodů) na sociálních sítích.

Když se reklama nevhodně sejde s články o Osvětimi. Od Mashable odpověď nečekejte, na dotazy neodpovídají.

Když se reklama nevhodně sejde s články o Osvětimi. Od Mashable odpověď nečekejte, na dotazy neodpovídají.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Why Hackers Love LinkedIn je dobré čtení na téma prozrazování příliš informací na sociálních sítích. A v případě Linkedin, prozrazování příliš o vaší firmě.

Marriott's insecure Android app is just a symptom of the real problem ukazuje na velmi zvláštní přístup Mariottu – jejich  mobilní aplikace byla skvěle použitelná pro získávání informací o komkoliv. Stačilo zadat jediné číslo.

Zdánlivě anonymizovaná metadata mohou prozradit příliš mnoho. A špatná anonymizace je ještě větší problém. Viz Redditor cracks anonymous data trove to pinpoint Muslim cab drivers

Ultra bezpečný BlackPhone byl děravý. Chyba v softwaru, jak jinak. Viz Bug in ultra secure BlackPhone let attackers decrypt texts, stalk users

Ani petice pro Oracle nic neznamenají. Viz Oracle Corporation: Stop bundling Ask Toolbar with the Java installer. Obludnost jménem „Ask toolbar“ se stále instaluje s Javou ve Windows. Jeden z nejlepších příkladů nezodpovědného chování firmy.

Ve Velké Británii se podařilo přesvědčit Google ke změnám ohledně soukromí uživatelů. Ale jak se dočtete v Google Agrees To Change Privacy Policy In UK, je to celé takové nějaké klasicky divné. A bude trvat dva roky, než se to celé projeví.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Jo, tak nějak. Facebook Stalking Your More Successful Friends (Music Video):

Study: Complaining on Twitter correlates with heart disease risks zmiňuje studii, podle které je jasná souvislost s lidmi nadávajícími/stěžujícími si na Twitteru a rizikem srdeční příhody. A teď už to víte.

Vine jsou dva roky. A denně protočí přes 1,5 miliardy videí. Šestisekundových. Viz Vine rings in its second year by hitting 1.5 billion daily loops, kde zjistíte, že to číslo ale není počet unikátních zhlédnutí. Ona se ta videa totiž točí pořád dokola automaticky. Zvláštní metrika. A kolik mají uživatelů? To se neví, naposledy se proláklo, že 40 milionů registrovaných, ale to byl listopad 2013.

Je to tady, Twitter spouští něco, co nikdo nepotřebuje: Twitter Launches Group Direct Messages. Ale ještě k tomu záznam videa (včetně editace, ale jenom do 30 sekund délky) a sdílení videa. Vcelku jasná snaha se co nejvíce přiblížit Messengeru či WhatsApp.

How Social Media Managers Can Leverage Personal Influence Into Brand Success je něco, co je přece vcelku jasné. Pokud se staráte o firemní sociální marketing/média, tak fantasticky pomůže, pokud vy sami jste sociálně vlivní a aktivní.

MOBILNÍ APLIKACE

42 % uživatelům iPhonu v něm dojde místo alespoň jednou měsíčně. Určitě to znáte. A nejenom z iPhone. Viz 42% Of iPhone Users Run Out Of Storage At Least Once A Month [Survey]

Google vysvětluje, proč nemůže záplatovat WebKit ve starých verzích Androidu. Po přečtení Google defends policy that leaves most Android devices unpatched zjistíte, že to dává smysl.

TestFlightApp.com končí k 26. únoru, Apple službu pro beta-testování mobilních aplikací zruší. Viz Apple will close legacy TestFlightApp.com beta testing service on February 26. A připomenu, že tuhle službu Apple koupil někdy před rokem a má za ní „náhradu“ v podobě iTunes Connect.

STARTUPY A EKONOMIKA

Sports Illustrated už nemá žádné vlastní fotografy. Bylo potřeba šetřit. Viz ‚Sports Illustrated‘ Lays Off All Staff Photographers

IBM prý propustí 118 tisíc lidí. Nebo vlastně ne, podle jiných zdrojů se někdo o řád spletl, bude jich tak 12 tisíc. To je docela nepříjemné hazardování s lidmi. Viz Sources Say IBM Planning On Laying Off 12,000 Over Next Year vs. Forbes Next Week's Bloodbath At IBM Won't Fix The Real Problem (IBM propustí 26 % lidí). To, co napsal Forbes, nakonec odmítá i WSJ v IBM Dismisses Report of Massive Layoffs.

Na trhu s telefony přituhuje. V Huawei shifts sights to high-end smartphones se zmiňují o Huawei snažícím se posunout do segmentu kvalitnějších telefonů, protože „tam dole“ je příliš mnoho konkurentů. A zmiňují, samozřejmě, Xiaomi.

Pět mýtů ohledně mobilních aplikací. Osobně se mi nejvíce líbí první, tedy že značkové aplikace jsou důležité. Nejsou. A víte proč? Protože jsou tu ještě další mýty, ale hlavně, protože je tu záplava aplikací. Viz Five Myths About Mobile Apps

INFOGRAFIKA

Announcing The 2015 Cost of Online Business Report aneb jak je drahé býti kopíkem?

What Is Bitcoin And How Do You Get Some? skrývá i infografiku.

Why your password is the next to get nabbed [infographic] aneb Ach ta hesla.

KL24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).