Hlavní navigace

Na Facebooku jsou miliony dětí mladších 13 let. Co mají dělat jejich rodiče?

16. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Z 20 milionů mladistvých, kteří ve Spojených státech používají Facebook, je 7,5 milionu dětí mladších třinácti let. Uvádí to výroční studie o internetu a internetové bezpečnosti, kterou dnes zveřejnil respektovaný spotřebitelský časopis Consumer Reports. Ačkoli to podmínky Facebooku zakazují, pro děti není nijak složité toto pravidlo obejít, stačí vyplnit falešné datum narození. Podle citované zprávy je dokonce pět milionů amerických uživatelů Facebooku mladších deseti let. Své účty přitom…

Z 20 milionů mladistvých, kteří ve Spojených státech používají Facebook, je 7,5 milionu dětí mladších třinácti let. Uvádí to výroční studie o internetu a internetové bezpečnosti, kterou dnes zveřejnil respektovaný spotřebitelský časopis Consumer Reports.

Ačkoli to podmínky Facebooku zakazují, pro děti není nijak složité toto pravidlo obejít, stačí vyplnit falešné datum narození. Podle citované zprávy je dokonce pět milionů amerických uživatelů Facebooku mladších deseti let. Své účty přitom dětipoužívají bez vědomí rodičů a jsou tak vystaveny různým hrozbám od malwaru přes násilníky hledající oběť až po různé formy šikany.

KL24

Časopis nabízí rodičům rady, jak potomky před nebezpečím ochránit. Jsou-li mladší 13 let, měl by jim otec či matka účet vymazat nebo nahlásit porušení podmínek Facebooku a o zrušení účtu požádat. Se staršími potomky by se měli rodiče na sociálních sítích „spřátelit“ a sledovat, co tam dělají. U pubescentů, kteří to nedovolí, by se potom měli zajímat o jejich aktivity na Facebooku prostřednictvím sourozenců či kamarádů. Dalším doporučením je znovu důkladně projít nastavení soukromí a také seznam všech nainstalovaných aplikací. Každý uživatel by měl jednou za čas odstranit aplikace, které nepoužívá a u ostatních pečlivě nastavit, k jakým datům mají přístup. 

Zdroj: Consumer Reports

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).