Hlavní navigace

Na Slovensku vzniká revoluční zákon o digitalizaci

8. 9. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
8. 9. 2006

Nikoli vysílací rada, ale provozovatelé digitálních multiplexů by měli podle návrhu slovenského zákona o digitalizaci rozhodovat, které televizní stanice budou moci v budoucnu šířit svůj signál přes zemské digitální multiplexy, a v které síti se objeví. Ministerstvo kultury ve čtvrtek postoupilo svoji verzi zákona v meziresortnímu připomínkovému řízení, informoval server Mediálne.sk. Zákon například upravuje, za jakých podmínek mohou současní i budoucí vysílatelé žádat o licenci.

ebf - partner 1

Podle státní strategie pro zavádění digitálního vysílání na Slovensku by země měla vypnout poslední analogový vysílač v roce 2012. Už za čtyři roky by ale měly vysílat tři celoplošné multiplexy po čtyřech televizních programech. Rada pro vysílání a retransmisi má podle návrhu ztratit právo určovat, na které frekvenci bude ta která televize nebo rádio vysílat. Bude pouze udělovat základní licenci, přičemž prověří, zda neexistuje propojení mezi provozovatelem vysílání a provozovatelem multiplexu.

Spojení provozovatelů celoplošných televizí a multiplexů bude na Slovensku zakázané. Výjimku budou mít lokální a regionální televize, které si budou moci svoje vysílače provozovat samy. O tom, která televize nakonec bude vysílat terestricky v síti DVB-T, bude rozhodovat provozovatel multiplexu, upozorňuje server Mediálne.sk. Slovenská licenční rada, na kterou by tak zbyla pouze role dohlížeče plnění programových podmínek a reklamních limitů, však hodlá proti takovému omezení svých pravomocí protestovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).