Hlavní navigace

Názory k článku Na sociálních sítích vládne spirála mlčení a Snapchat za 10 miliard prý není absurdní

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 9. 2014 7:14

    Michal Kubeček (neregistrovaný)

    Pokud totiž vnímáme riziko, že náš názor bude okolím špatně přijat, máme zábrany jej vyslovit. Říká se tomu „spirála mlčení“ a původně se doufalo, že sociální média mohou poskytnout prostor, kde se nebudeme bát vyjadřovat minoritní (nevětšinové) názory. Není tomu tak.

    A to někoho překvapuje? Doby, kdy se složení účastníků internetových diskusních skupin výrazně lišilo od celkového složení populace, jsou dávno pryč. A stejní lidé se prostě chovají stejně, ať je to to ve škole, v hospodě, v zaměstnání nebo třeba na webu.

    Jediný rozdíl je v tom, že prostředí internetových diskusí umožňuje diskutovat anonymně, ale normální diskutující, kteří chtějí, aby je ostatní brali vážně, to k větší odvaze stejně nepřiměje. Jen trolly, jejichž cílem je provokovat za každou cenu, ale ti nezřídka prezentují "názory", kterým stejně sami nevěří.

  • 1. 9. 2014 14:17

    Ano (neregistrovaný)

    To zni jako ritolezectvi do zadele USA/NATO/EU/ban­kerum ovladajicim svet versus nepekna bolestiva pravda o valecnych konfliktech a teroristech.

  • 1. 9. 2014 9:06

    Novák J. (neregistrovaný)

    Hlavní problém je v tom, že na sociálních sítích se lidé obklopují stejně smýšlejícími anebo přikyvujícími tvory. V nejhorším si každý vybuduje grupu přikyvovačů a řiťolezů, se kterými pak žije v izolované bublině, kde se nepříjemné neříká, což zákonitě vede až zajímavým úrovním sebecenzury, přetvářky nebo až lží. Taktéž srážka s realitou mimo vlastní sociální bublinu či konfrontace s jinými názory je pak velice bolestivá a konfliktní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).