Hlavní navigace

Názory k článku Na tuzemský trh P2P půjček vstupuje další projekt

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2011 2:18

    Bystrčák, Brno (neregistrovaný)

    Protože matematika.

    Běžný model (zprostředkovaný bankou):
    Mám 20 000 Kč na účtu Raiffeissen Bank. Na úrocích "vydělám" za 1 rok cca 2 (slovy dvě) koruny, úroková sazba je přibližně desetina promile...tj. 0,02 %!

    A banka půjčí dejme tomu za 10%.
    Tj. z mých peněž má banka výdělek za rok 2 000 Kč no a dá mne velkoryse dvě korunky za rok jakožto provizi :-)

    2. model: P2P půjčování (prostředník pouze pomůže spojit poptávku s nabídkou a za to si veme oproti bance směšnou provizi)

    Mám 20 000 Kč. Franta Flinta si ode mne půjčí na rok těchto 20 000 Kč za dejme tomu 5% úrok, tj, Franta ušetří 1000 Kč na úrocích oproti bankovní půjčce no a já vydělám 500x více!

    No, a zprostředkovateli P2P jsem ochoten dát, řekněmě, 20% z mých vydělaných peněz. Tj. 800 já a 200 Kč dám za tuto "službu". Tj. 1% z celé transakce, banka si bere cca 99,5 % provizi....

    Takže já nevím ale logiku to má... prostě banka v dnešní době může být skutečně pouze jakási

    LOGIKA (např. php skripty a mysql db) běžící na serverech s malým personálem a pár právníky pro aplikaci legislativy do těchto informačních systémů, pár systémáků a programátorů no a dejme tomu malé moderní call centrum běžícím na opensource IP telefii a šmitech, víc nepotřebuju.....

    Banka v moderním smyslu 21. spoletí, podle mne, má pouze SPOJOVAT NABÍDKU PENĚZ S JEJICH POPTÁVKOU. Platební karty bude za chviličku passé kvůli NFC a google peněžence, takže opravdu doba se mění a buď se "klasické" banky přizpůsobí, nebo zkostnatí a zkrachují :-(

    Navíc určite by bylo lépe, kdyby těchto projektů bylo alespoň tolik, co je dnes různých Matů (slevomatů, jízdomatů a tak :-)

    Tož tak se na to dívám...

  • 21. 10. 2011 17:51

    Maritn Hruška (neregistrovaný)

    Bohužel se zdá, že v této zemi pro tuto službu není místo. Jen se začtěte do těch nesmyslů třeba na bankerat, na ukázku: http://www.bankerat.cz/?page=auction&id=12440

    To je snad pro blázny...

  • 21. 10. 2011 19:49

    finx (neregistrovaný)

    P2P společnosti v zahraničí (prosper.com, lendingclub.com, zopa.co.uk, smava.de ...) jsou zaměřeny na bonitní dlužníky běžně financované bankami a splátkovými společnostmi. A na tento segment dlužníků je zaměřen i finx.

    Dlužníci jsou prověřeni v registrech dlužníků používanými bankami (BRKI, NRKI), rejstříku exekucí a insolvenčním rejstříku, musí doložit příjmy, které můžou být dále nezávisle ověřovány, a je jim stanoven rating a maximální měsíční splátka, odpovídající riziku a finančním zdrojům dlužníka. Na straně věřitele jako další nástroj k omezení úvěrového rizika slouží diverzifikace investic věřitele do většího počtu úvěrů. Tím, že finx umožňuje investovat do jednoho úvěru již od částky 400 Kč, může věřitel dosáhnout dobře diverzifikovaného portfolia investic (např. 30 úvěrů) již při relativně nízké celkové investované částce (400 Kč x 30 = 12 000 Kč). Nesplácené úvěry jsou vymáhány specializovanou společností, čímž se dále snižuje dopad úvěrového rizika.

    Věříme tedy, že je i v této zemi velký prostor pro P2P lending, a budeme se snažit tuto službu rozšířit tak, aby z ní mohli benefitovat i čeští dlužníci a investoři.

  • 21. 10. 2011 23:35

    bez přezdívky

    cituji: "zaměřeny na bonitní dlužníky běžně financované bankami a splátkovými společnostmi. A na tento segment dlužníků je zaměřen i finx."

    A muzete mi vysvetlit, proc by se "dluznik", kteremu banka bez problemu pujci, mel obracet na tento typ sluzby misto na onu banku??

  • 22. 10. 2011 11:08

    AAA (neregistrovaný)

    Heh, to kdyby ji nekdo pujcil tak ho nejdriv zavrou za lichvu a potom, kdyby nahodou chtel penize zpatky a poslal na ni exekutora, tak na nej budou levicaci vyrvavat ze je to hyena a jeho chyba, ze si neoveril, zda mu veritel muze dluh splacet.

  • 24. 10. 2011 17:01

    Hexer (neregistrovaný)

    Neutocte na pana :) takovi zakaznici jsou vsude :) jen on hold musi hodne komunikovat tak nema o blbce nouzi :)

    Misto aby jste plival na jeho praci by jste mu mel pogratulovat ze ma eshop a dari se mu :) zakazniky si tezko vybere :)

  • 25. 1. 2013 18:41

    Pan aYEWAH sYLVESTER (neregistrovaný)

    Veřejné oznámení,,,

    Nabízíme soukromé, komerční a osobní půjčky s velmi nízkým ročních úrokových sazeb tak nízké, jak 3% za jeden rok až 50 let doby splácení kdekoli na světě. Nabízíme půjčky v rozmezí od $ 5000 US $ 100 milionů.

    Naše půjčky jsou dobře pojištěni pro maximální bezpečnost je naší prioritou. Jste nedává spát v noci strach o tom, jak získat legitimní úvěr věřiteli? Můžete kousat si nehty, tak rychle? Namísto bití vás, kontakt aYEWAH sYLVESTER úvěr společnost nyní odborníci, kteří pomáhají zastavit úvěry špatnou úvěrovou historií s cílem nalézt řešení, které vítězství je naše poslání.

    Žadatelé musí vyplnit žádost o úvěr níže:

    žádosti o úvěr
    Vaše jméno a příjmení *
    Váš e-mail *
    Vaše telefonní číslo *
    Vaše adresa *
    Vaše město *
    Stát / Provincie *
    Země *
    * Fax
    Datum narození *
    Máte účet? *
    Už jste platily před? *
    Půjčka Částka potřebná *
    Termín úvěr *
    Účel úvěru *
    Pošlete mi naskenovanou kopii Vašeho pasu: *

    Název věřitele: Harry Simpson.
    Věřitel Email: IDEALFINANCE_LTD@LI­VE.COM

    S pozdravem,
    Pan aYEWAH sYLVESTER.

  • 30. 4. 2013 14:14

    klukos (neregistrovaný)

    Já jen k těm takzv. 10% p.a. od bankovních domů.
    Existuje rozdíl mezi ročním úrokem z úvěru a RPSN tedy roční procentuelní sazbou nákladů, tedy sazbou, která odráží veškeré náklady spojené s úvěrem, tedy pojištění schopnsti splácet(které se klientům tvrdě tlačí) poplatkem za vedení úvěrového účtu atd. ze zkušenosti se u neúčelových úvěrů dostáváte na cca 13=14% při konsolidacích jinak je to horší a běžný spotřebitelský úvěr je s přehledem kolem 25% rpsn. podobně kreditní karty kontokorenty a podobné solidní produkty od bankovních domů tak o čem se bavíme? je mi jedno jeslti zaplatim 10% úrok a zbytek na poplatcich nebo 25% úrok bez poplatků, výsledek je totožný.

  • 23. 10. 2011 18:36

    Earl (neregistrovaný)

    A neuvažoval jste, že je Vaše tupost Vaší klientely je definována Vašim sortimentem? Aha, že?

  • 22. 10. 2011 10:36

    bez přezdívky

    No ano, takhle to logicky zni, to mi dooslo, ze to bude podle principu "nic bance a vydelame na tom oba", ALE...

    Jen jsem se tak ze zvedavosti podival na ten bankerat.cz a neveril jsem svym ocim! Nabizene uroky nejsou 5% jak ve vasem priklade, ale okolo 30%/rok (snad jsem ani nenasel urok pod 20%)! A zprostredkovatel si nevezme 1% jako ve vasem priklade, ale 1% (rocne!!!) od investora a cituji: "3,5 % z celkové částky k zaplacení u úvěru se splatností do 24 měsíců resp. 5 % u úvěru se splatností 36 nebo 48 měsíců."

    Tak tohle je podle me normalni podvod spojeny s lichvou! (za tu se ve svete povazuje 20% a vice/rok - a je, i v Ceskem pravu, hodnocena jako trestny cin)

    Do toho muze jit zprominutim, jen magor... Jako investor dam penize jinam nez na bezny ucet za 0.01% a jako dluznik radsi zaplatim tech 10% bance, kde bude vse pravne osetreno...

    A to, ze nekdo zprostredkovava (temer nesvepravnym) lidem takoveto pujcky by podle me melo byt trestne take.

    Ale co, zijeme v Absurdistanu, kde je lepsi byti supem...

  • 22. 10. 2011 23:05

    machalicky@seznam.cz (neregistrovaný)

    Pokud chce konkurovat bankám a splátkovým společnostem a chce "bonitní dlužníky běžně financované bankami a splátkovými společnostmi", pak musí nabídnout alespoň stejný nebo dokonce nižší úrok než v bance. Zatím to tak vypadá, že spíš půjde o další kanál nebankovních subjektů či jednotlivců, kteří půjčí lidem, kterým by za slušnějších podmínek v bance nikdo nepůjčil... Takže to jsou spíš jen margetingové kecy. Proč si půjčovat za přes 30% p.a., když si můžu půjčit okolo 10% p.a.? Asi proto, že jim za 10% p.a. kvůli vrlkému riziku nikdo nepůjčí. Jsou i firmy, které půjčují i za skoro 1.000 % p.a., ale bohužel, ne na rok, ale jen na několik dní či týdnů, takže to neznalý člověk nepozná. Několikrát jsem s těmito lidmi, kteří chtějí půjčit za každou cenu jednal, ale je to o ničem.

  • 22. 10. 2011 4:46

    Ales (neregistrovaný)

    Nefalšovanou legraci si bohužel asi nedělá. Provozuji už třetím rokem e-shop, což je z 50% pisemná komunikace se zákazníkem a věřte mi, že mám pocit, že je ČR stát plný analfabetů. Občas mám z těch emailů a nejrůznějších prazvláštních dotazů i noční můry. Dokud jsem nebyl v takovém úzkém kontaktu s velkou skupinou zákazníků, tak jsem ani netušil, jak ta gramotnost českého národa skokově upadá... Pro stát je to výhodné - kdo nic neví, nic mu nevadí, ale mně je z toho smutno...:-/ A bude to horší - je to epidemie ze západu. Nejlepší investicí nejsou peníze, ale čas věnovaný vlastní rodině!

  • 22. 10. 2011 14:29

    Bystrčák, Brno (neregistrovaný)

    Jasně, souhlasím s Vašimi argumenty, ale jelikož je demokracie a podnikat může každý, tak proč tedy není takových projektů 500 a proč je neprovozují "nepodvodníci"?

    Vždyť tímto by se dalo slušně vydělat právě FÉROVOSTÍ, neboť kdyby si půjčovali lidé na SMYSLUPLNÉ VĚCI, a kdyby ti, kdo půjčují ROZPROSTŘELI RIZIKO (pomocí nějakého inteligentního algoritmu) na řekněmě 500 lidí, a kdyby byl na infolince NONSTOP kvalitní právník, který by kdykoli mohl poradit, tak si myslím, že by to byl trhák ale to NEJPODSTATNĚJŠÍ BY MĚLO BÝT:

    V podtstatě lidem jasně říci, že půjčka je KRAJNÍ ŘEŠENÍ. Takže od takovéhoto projektu např bych NAVÍC jako službu zákazníkům očekával:

    1. SNÍŽIT NÁKLADY:
    tJ: Nějaké poradenství jako optimalizovat výdaje domácnosti (analyzovat služby, potraviny, náklady na bydlení, zkrátka optimální poměr výdajů ve spotřebním koši pro daný příjem a danou geografickou loklaitu kde klient bydlí apod.)

    2. ZVÝŠIT PŘÍJMY:
    Poradenství, jak by mohl klient využít svých dovedností a získat např. lépe placené místo, případně poradit, jak začít s podnikáním apod.

    3. Poskytovat kontokoretní půjčky splatné do měsíce (když vím, že dostanu 15. dne mzdu a 2 mne dojde hotovost, tak si např. chci rychle půjčit 7000 Kč a chci je splatit za těch 13 dní - úrok by mohl být klidně vyšší)

    4. Teprve jako ta nejzašší možnost
    Dlouhodobé PŮJČKY BEZ ÚDÁNÍ DŮVODU:
    Tam opět by nejprve měl přijít nějaký telefonní hovor, kde by klient předestřel důvody a poradce by hledat způsob, v jaké nejlepší výši by bylo vhodné vzít úvěr a hlavně, musí byýt zajištěna možnost vždy a bez poplatku tento úvěr okamžitě splatit.

    Tj., duchovní myšlenka projektu by mohla být zhruba taková:

    Poskytujeme poradenství v oblasti dobrého hospodaření domácností, pomůžeme Vám uplatnit Vaše dovednosti a nápady a když Vám poteče do bot, rádi Vám pomůžeme řešit inteligentním a empatickým způsobem Vaši nedobrou finanční situaci tak, aby jste mohl/mohla co nejdřívě splatit dluh a pokud možno, abyste se dostal/dostala na druhou stranu barikády: abyste zase přístě mohl/mohla jako věřitel/věřitelka pomoci když poteče do bot jinému klientovi.....

    Zkrátka: Umožníme Vám být užitečnými a prospěšnými lidmi, kteří, pokud možno, budou co nejméně závislí na ekonomické pomoci druhých a naopak budou tuto pomoct moci potřebným poskytovati, kdž bude nejhůře...

    Prostě ještě jednodušeji: Pomoci vytvořit na finančím trhu určitou rovnováhu, aby pokud možno 99% půjček bylo na dobré nápady a né na spotřební produkty.... :-)

    No tak naivita se mnou cloumá, ale každopádně na tento projekt se těším :-) Doufám, že se ho ti všichni aktivisté v Matech (slevo, moto, kolo, jízdo...) chytnou a udělají nějaký takový třebas obecněji:

    www.ekonomat.cz :-)

  • 23. 10. 2011 20:16

    Jarda (neregistrovaný)

    Vám (a nejen Vám) evidentně schází vojna ;-). Tam museli vsichni, takze jste se dva roky (ci jeden rok u vysokoskolaku) pohyboval v priblizne prumernem vzorku populace, a byla to (bez emoci) dobra skola zivota (pologramotni spoluobcane z vychodoslovenskych osad, kluci ze jizniho Slovenska, co ze zacatku mluvili jen madarsky, obcas nejaky vicenasobny trestanec nebo taky farar - buldozerista; na druhou stranu nadejny basnik, vynikajici konstrukter atd.). Dnes se stykate nejcasteji se znamymi stejneho razeni, tak treba milionare je nejlepe hledat ve spolecnosti jinych milionaru :-). No a setkani s realitou, jako ze ne kazdy umi aspon trochu derivovat, pak muze byt kulturnim sokem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).