Hlavní navigace

Na uživatele Facebooku útočí nová varianta červa Koobface

2. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Červ Koobface o sobě dává znovu vědět. Na Facebooku se šíří prostřednictvím soukromých zpráv mezi jednotlivými uživateli jeho nová varianta. Tyto zprávy obsahují odkaz na napodobeninu YouTube, kde je uživatel vyzván, aby si nainstaloval doplněk nutný pro přehrávání videa. Je to typický scénář šíření malwaru, nicméně v tomto případě dosti nebezpečný, protože na podvržené stránce se objevuje jméno a eventuálně i fotka uživatele, z jehož účtu na Facebooku červ Koobface svou zprávu poslal. Celé to…

Červ Koobface o sobě dává znovu vědět. Na Facebooku se šíří prostřednictvím soukromých zpráv mezi jednotlivými uživateli jeho nová varianta. Tyto zprávy obsahují odkaz na napodobeninu YouTube, kde je uživatel vyzván, aby si nainstaloval doplněk nutný pro přehrávání videa. Je to typický scénář šíření malwaru, nicméně v tomto případě dosti nebezpečný, protože na podvržené stránce se objevuje jméno a eventuálně i fotka uživatele, z jehož účtu na Facebooku červ Koobface svou zprávu poslal. Celé to tedy pro neobezřetné uživatele může vypadat velmi důvěryhodně. Na stránce s údajným videem nechybí ani rovněž podvržené komentáře jiných uživatelů. Na riziko upozornil blog společnosti Trend Micro.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).