Hlavní navigace

Nový Firefox „Namoroka“ slibuje zapracování na výkonu

31. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na Mozilla Firefox 3.1/3.5 si určitě ještě pár týdnů počkáme, ale už se rodí plány na další verzi. O prvních nástřelech jsme vás již informovali, ale seznam pravděpodobných novinek dostává konkrétnější obrysy. Přespříští verze je označována nyní jako Firefox.next nebo Firefox 3.6 (to je číslo verze z nočních buildů), ovšem ve finále dost možná ponese název Firefox 4.0, protože množství novinek nebude zrovna malé. Už z dřívějška víme, že přespříští Firefox převezme některé principy zatím ze…

Na Mozilla Firefox 3.1/3.5 si určitě ještě pár týdnů počkáme, ale už se rodí plány na další verzi. O prvních nástřelech jsme vás již informovali, ale seznam pravděpodobných novinek dostává konkrétnější obrysy. Přespříští verze je označována nyní jako Firefox.next nebo Firefox 3.6 (to je číslo verze z nočních buildů), ovšem ve finále dost možná ponese název Firefox 4.0, protože množství novinek nebude zrovna malé. Už z dřívějška víme, že přespříští Firefox převezme některé principy zatím ze samostatných projektů Prism, Ubiquity a Personas.

cif 24 - early cena - média

Na uživatelsky přívětivém zapracování Ubiquity se už pracuje. Nepůjde totiž o pouhou integraci dnes samostatného rozšíření, ale je třeba najít koncept i pro širší veřejnost. Zatím se pracuje s návrhy, podle kterých by příkazy byly přístupné přes inteligentní adresní řádek nebo přes speciální postranní panel.

Nástupce Firefoxu 3.5, jehož kódové jméno zní Namoroka, by se měl zaměřit hlavně na výkon (rychlejší start prohlížeče i pružnější odezvy), lepší organizaci uživatelských dat (včetně předělaného chronologického procházení historie), podporu webových aplikací (např. právě díky zapracování funkcionality z rozšíření Prism a Ubiquity) a lepší spolupráci s podporovanými systémy. Sem spadá třeba nový motiv pro rozhraní Aero, podpora novinek Windows 7 nebo podpora pro Keychain pod Mac OS X. Firefox „Namoroka“, ať už jeho finální název bude jakýkoliv, by měl vyjít (nejdříve) začátkem příštího roku. JasnaPaka Blog, Aza’s Thoughts)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).