Hlavní navigace

NATO chce své video posunout z "doby kamenné". Chystá internetovou TV

27. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
27. 3. 2008

Severoatlantická aliance se rozhodla zřídit na internetu svoji vlastní televizní stanici. Chce tu informovat o svých aktivitách a přínosech vojáků NATO v různých částech světa. Za televizními plány Severoatlantické aliance stojí také snaha za zlepšením mediálního obrazu této organizace. Internetový program bude vysílat na stránce www.natochannel­.tv, kde můžete už dnes vidět několik aliančních videí. Mluvčí NATO James Appathurai v úterý řekl, že televize bude spuštěna příští týden v Bukurešti, kde se od 2. do 4. dubna koná summit aliance. Většinu potřebných financí na její spuštění poskytla dánská vláda.

NATO spuštěním svého televizního programu chce také ukázat světu, že umí srovnat krok s teroristy a radikály, kteří moderní mediální technologie – narozdíl od Severoatlantické aliance – už dnes hojně využívají. Fenoménem jsem například vzkazy šéfa teroristické organizace Al-Kajdá Usámy bin Ládina. Šéf aliance Jaap de Hoop Scheffer před časem prohlásil, že na mediální frontě v Afghánistánu jsou alianční síly do značné míry handicapovány zastaralou technikou i nedostatkem vycvičených mediálních expertů. Bojujeme s jednou rukou za zády. Co se videa týká, tak se upřímně nacházíme někde v době kamenné, řekl tehdy.

Na webových stránkách NATO jsou už nyní k dispozici určité výtahy z nahrávek tiskových konferencí či videoblog aliančního mluvčího. Nyní by se však tyto služby měly do značné míry rozšířit a hlavně by měly obsahovat mnohem více aktuálních materiálů přímo z terénu, nikoli výhradně z tiskových sálů a zasedacích místností.

Na adrese www.natochannel­.tv se budou objevovat příspěvky natočené přímo v terénu i záznamy z nejrůznějších aliančních archivů. Reportáže by se měly zaměřovat zejména na misi zhruba 47 tisíc vojáků NATO působících v Afghánistánu sužovaném násilnostmi. V něm by podle plánů aliance mělo působit hned několik samostatných štábů s vybavením, které by přímo v terénu pořizovaly záběry a monitorovaly činnost aliančních sil a podobně. Televizní web Severoatlantické aliance má být službou veřejnosti i novinářům, kteří zde budou mít předpřipravené materiály k volnému využití pro vlastní zpracování.

BRAND24

Podobným způsobem funguje už nyní třeba unijní televize EBS, kterou je možné sledovat přes webové stránky Evropské komise. Ta běží v podstatě celý den a kromě záznamů z různých akcí či tematických materiálů spjatých nějakým způsobem s Evropskou unií, se na ní živě a to v různých jazykových mutacích přenáší významná zasedání unijních špiček či tiskové konference. Vedle toho má vlastní webové vysílání třeba i Evropský parlament, který ho spouští hlavně během plenárních zasedání zákonodárného sbo­ru.

Zdroj: ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).