Hlavní navigace

Neidentifikovatelný malware šířící se přes USB je na webu. Donutí výrobce k reakci?

2. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Jsou to necelé dva měsíce, kdy Karsten Nohl představil na konferenci Black Hat nedetekovatelný malware, který může ohrozit jakékoliv USB zařízení. Netrvalo dlouho a kód je veřejný.

Je to novinka a ještě nejsou patche. Nohl se radši držel zpátky a nechtěl vypustit novou zbraň na svět bez toho, aniž by před ní existovala obrana. Podle časopisu Wired ale dva jeho parťáci z branže nevydrželi. Ohání se ale klasickými hackerskými postupy. 

Minulý týden na další hackerské konferenci Derbycon přišli totiž Adam CaudillBrandon Wilson s řešením Nohlova triku. Díky reverznímu inženýrství získali kód pro útok, který rovnou publikovali na Githubu. USB komunita má teď plné ruce práce. 

Jde tak trochu o souboj světonázorů. „Věříme, že všechno by mělo být veřejné,“ naráží na hackerskou mantru Caudill a dodává, že je k tomu vlastně donutil Karsten Nohl tím, že svůj materiál nezveřejnil. „Pokud mám důkaz, že je někde nějaký problém, tak ho musím pustit ven, abych otevřel možnost se proti němu bránit,“ dodává. Podle obou vývojářů o triku věděly a využívaly jej i americké tajné služby. 

Podle obou vývojářů, kteří úzkostlivě tají své zaměstnání, se proti útoku v podstatě nedá bránit. Alespoň ne v současné situaci. A tím, že dali exploit k dispozici, jen zvýšili tlak na výrobce USB zařízení, kteří by měli rychle vyvinout obranu. 

Nohl, ale i jeho následovníci využívali USB tajwanské firmy Phison, jednoho z největších výrobců USB. Přeprogramovali firmware tak, že se z USB disku stal nástroj ovládání počítače. Útočící program není uložen na flash paměti, ale mnohem hlouběji. Nelze se ho tak jednoduše zbavit tím, že se obsah flashdisku smaže.  

cif 24 - early cena - média

Kromě toho Caudil s Wilsonem třeba dokázali jednoduše skrýt soubory nebo potichu vypnout zabezpečení USB. „Lidé vidí flashdisky pořád jenom jako přenosné úložiště. Nedovedou si představit, že mají v rukou programovatelný počítač,“ dodává Caudill. 

Oba vývojáři už pracují na dalším exploitu, který by měl nenápadně infikovat malware do souborů, které jsou kopírovány z USB disku do počítače. Caudil tvrdí, že chce virus rozšířit tak, aby už výrobci neměli na výběr. „Samozřejmě řešíme etické dilema, ale chceme se prostě ujistit, že jsme na správné straně,“ dodává. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).