Hlavní navigace

Nejslavnější dětskou hvězdu Shirley Templeovou připomene mimořádně ČT art

12. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Templeová se do roku 1940, tedy do doby, kdy ji bylo pouhých 12 let, objevila ve více než 40 filmech. V poměrně raném věku s herectvím skončila, a později se z ní stala diplomatka.

Česká televize se rozhodla, že ve svém vysílání, konkrétně na programu ČT art, mimořádně připomene od 21:35 dokumentem Shirley – Americký miláček Shirley Templeovou, která je považována za nejslavnější dětskou hollywoodskou hvězdu všech dob. Templeová se narodila 23. dubna 1928 a zemřela 10. února letošního roku. Veřejnoprávní médium chce tedy uctít její památku. Herečka zemřela před několika dny v nedožitých 86 letech. Templeová se proslavila především během takzvané Velké hospodářské krize a za svůj výkon ve snímku „On a Good Ship Lollipop“ dokonce získala zvláštní cenu Filmové akademie.

Shirley Templeová se k hraní dostala poprvé již ve svých třech letech, kdy se objevila ve filmu „Baby Burlesques“ a její rodina tehdy podepsala smlouvu se studiem Educational Pictures. Vzhledem k tomu, že Templeová byla velmi nadaná, už ve třech a půl letech ji matka přihlásila do taneční školy. Herečka se pak objevila i v řadě dalších rolí, například snímcích Carolina, Little Miss Marker nebo Bright Eyes. Do roku 1940 se objevila v celkem 43 filmech. Jak se stávala starší u diváků ale ztrácela oblibu a začala hrát méně a méně. Poslední snímek, ve kterém se objevila, byl z roku 1949 a jmenoval se Adventures in Baltimore. Tehdy ji bylo teprve 21 let. Později se stala diplomatkou a působila i v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).