Hlavní navigace

Nenaladíte Fandu? Není divu, pozemní cestou se dostane jen k 57 % diváků

11. 9. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Závěrečná zpráva Českého telekomunikačního úřadu k naplňování plánu televizní digitalizace prozradila skutečné pokrytí multiplexu 4, v němž vysílá pátý program Novy.

Mnohem nižší pokrytí, než operátor sliboval

Není to ani měsíc, co pátý program Novy, „chlapský“ Fanda, vstoupil do pozemního digitálního vysílání, a dnes a denně si na jeho problematický příjem, respektive nepříjem stěžuje stále více diváků. Ačkoli operátor multiplexu 4, v němž tento program vysílá, sliboval už koncem června dosah ke třem čtvrtinám obyvatel Česka a pokrytí 60 procent území republiky, skutečná čísla jsou o poznání nižší. Potvrzuje to i aktuální závěrečná zpráva Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k naplňování Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání.

Ostravská firma Digital Broadcasting, která multiplex 4 provozuje, už od konce června tvrdí, že signál této sítě naladí 73,7 procenta populace Česka. ČTÚ, jehož zpráva se týká situace k 30. červnu letošního roku, tedy zhruba týden po zprovoznění všech současných vysílačů multiplexu 4, ale hovoří o mnohem nižším číslu. Podle jeho měření si multiplex 4 může naladit 56,9 procenta obyvatel země a síť svým signálem pokrývá 44,6 procenta území Česka (Digital Broadcating v příloze ke smlouvě s klienty hovoří o 59,9 procentech území). To je výrazně méně, než dosahuje jakýkoli jiný celoplošný televizní program (vyjma TV Pohoda).


Zdroj: ČTÚ

Pokrytí obyvatel České republiky a obyvatel v jednotlivých územních oblastech televizním signálem (výpočet proveden jednotně metodou ITU-R P.1546–2 s korekčním faktorem na CA, bez morfologie, stanovení odvozeného počtu obyvatel provedeno jednotně postupy podle vyhlášky)

Novu naladí v DVB-T skoro 10,2 milionu lidí, Fandu 5,8 milionu

Pro porovnání: ze stejné zprávy ČTÚ vyplývá, že zatímco hlavní program Novy a filmový kanál Nova Cinema si může pozemní cestou v multiplexu 2 naladit bezmála 10,2 milionu obyvatel Česka, u Fandy to je jen něco přes 5,8 milionu lidí. V některých krajích je přitom pokrytí multiplexu 4 s Fandou tristní. V Karlovarském kraji zasahuje jeho signál jen o něco víc než třetinu diváků s možností příjmu multiplexů 1 a 2, podobné je to i v Pardubickém a Zlínském kraji. Méně než polovinu diváků s možností příjmu televizních sítí 1 a 2 zasahuje multiplex 4 v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji.

Zajímavé je, že zatímco ČTÚ s tak nízkým pokrytím multiplexu 4 po červnovém zprovoznění nových vysílačů počítal a zvýšení dosahu této sítě na víc než 70 procent obyvatel předpokládá až koncem letošního roku, firma Digital Broadcasting ho slibovala už od 30. června. Ve zprávě ČTÚ stojí: “Do konce června 2012 pak byl zahájen provoz jednotlivých vysílačů ve všech stanovených regionech (jednotlivé kraje) a došlo k navýšení rozsahu pokrytí obyvatel na 56,8 procenta. Další rozvoj této vysílací sítě je očekáván do konce tohoto roku, kdy je držitelem přídělu předpokládána hodnota rozsahu pokrytí přes 70 procent obyvatel.”


Zdroj: ČTÚ

Pokrytí území České republiky a jednotlivých územních oblastí digitálním televizním signálem uvedené v procentech (výpočet proveden jednotně metodou ITU-R P.1546–2 s korekčním faktorem na CA, bez morfologie)

Nové vysílače slibuje operátor do konce října

Další vlnu zvyšování pokrytí plánuje provozovatel multiplexu 4 na konec října. To by měl dosáhnout slovy ČTÚ pokrytí přes 70 procent obyvatel, sama společnost Digital Broadcasting ale hovoří o 85,9 procentech populace a 77,2 procentech území České republiky. Operátor jde ve svých plánech ještě dál, pro příští rok je ochoten pokrytí sítě 4 v případě zájmu klientů zvýšit až na 96 procent obyvatel Česka. Tím by splnil zákonnou podmínku pro dosah programů veřejnoprávní České televize přes pozemní vysílače a otevřel by si tak cestu k šíření plánovaného dětského kanálu ČT 3 či regionálního programu ČT 6 (v obou případech jde o pracovní názvy).

O zařazení dětského programu do multiplexu 4 už ČT uvažuje, napsala to i přímo do jeho projektu určeného Radě ČT. U regionálního kanálu by Kavčí hory ani neměly jinou možnost, protože multiplex 4 je jedinou ze čtyř celoplošných televizních sítí, která je regionalizovatelná po krajích. Ostatně, společnost Digital Broadcasting v tomto smyslu podniká už určité kroky. “V současné době je evidována žádost o úhradu nákladů spojených s regionalizací vysílání ve vysílací síti 4,” píše ČTÚ v závěrečné zprávě k procesu televizní digitalizace. Peníze na regionalizaci sítě vyplácí stát z tzv. Radiokomunikačního účtu a jdou na nákup a provoz regionálních headendů, které umožňují vysílání různých programů z různých vysílačů téže vysílací sítě.

ebf - partner 1


Zdroj: ČTÚ

Situace zemského digitálního televizního vysílání celoplošných sítí z hlediska krajů

Fanda v podstatě zatím není celoplošnou televizí

Pokud bychom se drželi striktně zákona, který definuje celoplošnost u komerčních televizí na pokrytí minimálně 70 procent obyvatel Česka, nelze vlastně Fandu zatím označovat za celoplošnou televizi. Pátý program Novy sice vysílá i v základních nabídkách satelitních služeb a kabelové televize, celoplošnost se ale vypočítává jen z pokrytí pozemních vysílačů. Ve stejné pozici je i zkušební vysílání televize Pohoda, na kterém si zřejmě Radim PařízekVladimírem Železným chtějí časem vyzkoušet regionální odpojování, aby byli připraveni na vstup regionálního kanálu ČT (pokud by na něj přišlo).

Jak jinak si vysvětlit žádost operátora multiplexu 4 o udělení licence pro pozemní digitální vysílání programu Pohoda R, když Radim Pařízek sám před časem přišel s nápadem na nový televizní projekt Regio, který by sdružil různé regionální, lokální a místní televizní stanice a umožnil jim vysílat v rámci jedné programové pozice multiplexu 4? Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) ale tuto žádost minulý týden zamítla kvůli formálním nedostatkům, které Digital Broadcasting ani na upozornění včas neodstranil.

Jste v dosahu signálu multiplexu 4, v němž vysílá Fanda?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).