Hlavní navigace

NewsLab nabízí komiks Alois Nebel pro iPhone a iPad

11. 11. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokusná aplikace Pod paprsky zářícího vydělala autorům za půl roku sedm tisíc euro. Vylepšený software na prohlížení komiksů nyní znovu využívají a plní jej aktuálním obsahem: kreslenými příběhy Aloise Nebela. Cena za kompletní balík komiksů je tentokrát o jedno euro vyšší. Zvýší se i příjmy?

V App Store se dnes objevil další český titul s původním zábavným obsahem. Aplikaci Alois Nebel - Na trati pro iPhone i iPad vytvořila firma NewsLab. Ta vyrábí na zakázku aplikace pro vydavatele novin a časopisů z Česka a z německy mluvících zemí. Zároveň experimentuje s prodejem původního obsahu prostřednictvím aplikací pro operační systém Apple iOS.

Alois Nebel pro iPhone

Alois Nebel pro iPhone

Už na jaře nabídla podobným způsobem archivní komiksovou trilogii Malý bůh – Pod paprsky zářícího. Za půl roku si ji stáhlo deset tisíc lidí. Čtvrtina z nich se po prohlédnutí ukázkových dílů a bonusových materiálů (videorozhovor s autorem a 3D modely robotů) odhodlala k nákupu. Měli na vybranou buď jednotlivé díly za 1,59 eur (41 korun) nebo všechny tři najednou za 2,99 eur (77 korun). Podle ředitele NewsLabu Matěje Huška si drtivá většina čtenářů vybrala dražší variantu a tržby z aplikace dosáhly 7,5 tisíce eur. 

„Očekáváme, že vývoj aplikace se nám zaplatí v nejbližších týdnech. (…) Už teď pracujeme na vydání dalších klasických komiksů z časopisu ABC nebo komiksových povídek o Aloisi Nebelovi. To bude už čistý zisk,“ řekl Matěj Hušek před dvěma týdny v rozhovoru pro Lupu.

Jako první tedy přichází na dotykové obrazovky Alois Nebel. Stejně jako v případě Malého boha, i tady se tvůrci aplikace domluvili s držitelem autorských práv, jímž je vydavatelství Labyrint, že jim za ně nezaplatí žádnou předem domluvenou sumu, ale podělí se o tržby z aplikace.

Alois Nebel pro iPad

Alois Nebel pro iPad

Samotná aplikace je opět zdarma. Kdo si ji stáhne, může si bez placení prohlédnout tři ukázkové díly, přečíst si charakteristiky postav, pustit si z YouTube trailer k filmu Alois Nebel nebo klip k písni Půlnoční, kterou pro film nazpíval Václav Neckář se skupinou Umakart.

Po zaplacení 4,99 eur (128 korun) získá čtenář přístup ke 115 komiksovým stripům, které vycházely v letech 2005 – 2007 v časopisu Reflex. Jedná se o samostatné příběhy, v nichž vystupují postavy známé z kreslené románové trilogie, podle níž vznikl také celovečerní film. Samotná trilogie vyprávějící souvislý příběh však obsahem této aplikace není. Ten, kdo si popis aplikace pozorně nepřečte, by si rozdílu mezi kresleným románem, jehož zápletku zná z kina, a komiksovými mikropovídkami nemusel všimnout.

MMF24

Aplikaci určenou k prohlížení komiksů NewsLab zdokonalil. „Zapracovali jsme především na stabilitě, ale také na rychlosti prohlížení, plynulosti stránkování apod. Komiks lze opět prohlížet po celých stránkách nebo po jednotlivých okénkách a nechybí ani lišta s náhledy stran,“ informoval Lupu Matěj Hušek.

Protože se v komiksu objevují narážky na sex, alkohol a sprostá slova, rozhodl Apple během schvalovacího procesu, že bude přístupná až od 17 let. Ze stejných důvodů není aplikace dostupná v Saudské Arábii a Spojených arabských emirátech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).