Hlavní navigace

GE Money Bank nabídne NFC platby také klientům operátora Vodafone

23. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

GE Money Bank má ambice stát se první tuzemskou bankou, která zpřístupní NFC platby většině klientů mobilních operátorů. Kvůli omezené kompatibilitě jsou však dostupnější NFC samolepky.

Dostupnost NFC plateb realizovaných přes mobil na českém trhu není dobrá. Posun k lepšímu chystá GE Money Bank, která dosud bezkontaktní placení mobilem nabízí zákazníkům O2. Banka loni avizovala, že by službu ráda nabídla klientům alespoň jednoho dalšího z trojice tradičních mobilních operátorů, což se brzy stane.

Dalším operátorem bude Vodafone. Od začátku června běží testy, do kterých jsou zapojeni vybraní zákazníci a pracovníci banky. Průběžné výsledky jsou prý povzbudivé, takže GE Money Bank zřejmě bude první bankou, která NFC platbami mobilem osloví většinu zákazníků mobilních operátorů na českém trhu.

Háček je v tom, že karetní společnost MasterCard pro bezkontaktní platby certifikovala velmi omezený počet chytrých mobilů. Z aktuální nabídky jsou podporovány modely z rodiny Samsung Galaxy. Jmenovitě S3 a S3 Mini, S4 a S4 Mini, Ace 2 a Note 2. Šest podporovaných mobilů jedné značky s jediným systémem je žalostně málo.

Tipy C

V praxi se vedle bezkontaktních karet více používají bezkontaktní nálepky, které si zákazníci snadno nalepí na kterýkoliv mobil v jakékoliv síti. Tyto nálepky vedle GE Money Bank vydávají též Citibank, Česká spořitelna, ČSOB, Raiffeisenbank, ale i další. Češi jsou podle průzkumu ČSOB platebním nálepkám na mobilech nakloněni.

Na svůj mobil by si ji nalepilo 69 % oslovených. Ze studentů pak 80 % oslovených. „Podle našich zjištění se jen 8 z 10 lidí domů vrátí pro peněženku, ale každý se vrátí pro zapomenutý mobil. Ztrátu telefonu lidé zaregistrují rychleji než ztrátu platební karty či peněženky,“ uvedla Jana Opršalová z ČSOB k výhodám samolepky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).