Hlavní navigace

Nizozemí chce uzákonit plošné šmírování, včetně prolamování šifrování

10. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Plošné šmírování, povinnost vydávat metadata o uživatelích, povinnost na základě požadavku dešifrovat data. Vítejte ve svobodné Evropě.

Ars Technica v New Dutch law would allow bulk surveillance, compelled decryption komentuje návrh nového nizozemského zákona, který by měl aktualizovat stávající zákon platný od roku 2002. 

Jakkoliv jde teprve o návrh vstupující do fáze veřejných konzultací, je už dnes jasné, že tamní zákonodárci se rozhodli velmi výrazně přitlačit. Nový zákon například chce přijít s možností plošného šmírování, kde by spolupráce byla vyžadována nejenom od provozovatelů veřejných komunikačních sítí a služeb, ale také od provozovatelů uzavřených skupin, poskytovatelů hostingových služeb i operátorů webů.

V novém zákonu se objevuje přímé povolení odposlechů – s použitím prakticky jakýchkoliv dostupných prostředků, v rámci jakýchkoliv forem telekomunikace či přenosů dat, dokonce bez ohledu na umístění. Jediné omezení, které zákon zmiňuje, je, že odposlechy jsou možné pouze, pokud je znám účel, ale nijak není určeno, jaký účel to má být, ani jak bude toto hlídáno a řešeno.

V zákoně se objevuje navíc to, že poskytovatelé komunikačních služeb musí na žádost orgánů poskytovat uživatelská metadata, včetně umožnění jejich následné automatické analýzy. O jaká metadata jde? To bude prý určeno později.

BRAND24

Ještě závažnější je to, že tajné služby mohou požadovat pomoc při dešifrování dat v počítačových systémech, konverzacích, telekomunikačních službách či datových přenosech – ať již předáním klíčů nebo poskytnutím dešifrovaných dat atd. A podobně jako anglické tajné služby mohou hackovat systémy a být právně nepostižitelné, chystá obdobná pravidla i tento zákon.

Další informace též viz. Dutch intel bill proposes non-specific (‘bulk’) interception powers for “any form of telecom or data transfer”, incl. domestic, plus required cooperation from “providers of communication services”.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).