Hlavní navigace

NKS předložila závěrečný účet české televizní digitalizace a ukončila činnost

28. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO Vládní koordinátor televizní digitalizace v Česku Zdeněk Duspiva ve středu zhodnotil čtyřleté působení NKS a státní informační kampaně

Zdeněk Duspiva, národní koordinátor přechodu na digitální televizního vysílání, ve středu předložil závěrečnou zprávu o digitalizaci. Spolu s koncem digitalizace končí i činnost Národní koordinační skupiny (NKS) při ministerstvu vnitra, která měla celý proces na starosti. Končí i role státu, který na začátku digitalizace vytyčil technický plán přechodu.

K TÉMATU: Výstava ve Zlíně radí, jak přejít na digitální TV. Čtyři měsíce po vypnutí analogu

K 30. červnu tedy končí definitivně několikaletý proces digitalizace televizního vysílání v České republice. Umlknou totiž i zbylé analogové vysílače malého výkonu, které v některých oblastech dosud vysílaly. Proces digitalizace začal v roce 2008 a trval až dodnes. Zdeněk Duspiva uvedl, že tento projekt nebyl nikterak jednoduchý. „Vycházel z mnoha mimořádně komplikovaných vstupních podmínek a vyžadoval koordinaci mnoha zainteresovaných subjektů,“ řekl.


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Včerejší tisková konference Národní koordinační skupiny pro televizní digitalizaci. Zleva: ředitel odboru regionálních projektů Národní rady zdravotně postižených Jiří Vencl, předseda NKS Zdeněk Duspiva a mluvčí NKS Tadeáš Novák

Informační kampaň k digitalizaci označilo 94 procent obyvatel za dobrou a 33 procent dokonce za velmi dobrou, pochválil se Duspiva. Byla zřízena i telefonická infolinka, na kterou se pro radu obrátilo celkem 68 598 diváků, t toho nejvíce v dubnu 2009. Byly zřízeny i webové stránky, televize vysílaly spoty a vydávány byly i Diginoviny. Díky digitalizaci došlo k nárůstu počtu televizních programů, zlepšilo se i pokrytí signálem. Multiplex 1 pokrývá v současnosti 99,9 procenta obyvatel, multiplex 2 pokrývá 99,8 procenta obyvatel a multiplex 3 pokrývá 96,3 procenta obyvatel.

BRAND24

DOKUMENT: Závěrečná zpráva NKS o české televizní digitalizaci (PDF, 5,09MB)

Terestrický DVB-T příjem u nás používá 59 procent diváků. Nezanedbatelný přínos státu z digitalizace činí 10 miliard korun, což je přidaná hodnota, se kterou na začátku digitalizace nikdo nepočítal. Přitom rozpočet na celou kampaň digitalizace činil celkem 200,484 milionu korun. K digitalizaci se také vyjádřil ředitel odboru regionálních projektů Národní rady zdravotně postižených Jiří Vencl. Zdravotně postižení měli také svoji informační kampaň, při níž bylo uskutečněno mnoho akcí, například semináře, kde bylo potřeba, tak nastoupila technická asistence. Byla vydána i brožura pro nevidomé a slabozraké v Braillovu písmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).