Hlavní navigace

Nokia končí s vývojem Meltemi, mobilního operačního systému pro levnější telefony

27. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Meltemi měl původně být konkurent pro Android, mobilní operační systém určený pro středně náročné (a drahé) telefony. Na veřejnost se první informace o Meltemi dostaly v záři 2011, kdy se Stephen Elop (CEO) v podstatě prořekl a „Meltemi“ zmínil ve větě hovořící o budoucnosti Series 40. Právě Series 40 platformu mělo Meltemi nahradit, a pokud by vše pokračovalo podle původních plánů, první telefony s Meltemi by přišly na trh právě tento rok.

Meltemi měl původně být konkurent pro Android, mobilní operační systém určený pro středně náročné (a drahé) telefony. Na veřejnost se první informace o Meltemi dostaly v záři 2011, kdy se Stephen Elop (CEO) v podstatě prořekl a „Meltemi“ zmínil ve větě hovořící o budoucnosti Series 40. Právě Series 40 platformu mělo Meltemi nahradit, a pokud by vše pokračovalo podle původních plánů, první telefony s Meltemi by přišly na trh právě tento rok.

cif 24 - early cena - média

Konec Meltemi poznamenaly finanční škrty, zmiňuje Reuters. A samozřejmě sázka na Windows Phone, která ale neřeší právě střední třídu telefonů, tedy takových, které se pohybují mezi 100 až 200 dolarů. News.com pro změnu zdůrazňuje, že stárnoucí Serie 40 platformu na začátku roku používalo přes 1.5 miliardy mobilních telefonů. A že právě Meltemi mohlo znamenat řešení problém s platformou, která nenabízela dostatek schopnosti běžných pro dnešní telefony.

O Meltemi jsme se toho nikdy moc nedozvěděli. Existence Meltemi byla opravdu prozrazena prakticky jenom jednou jedinou větou Stephena Elopa. O hypotetické platformě založené na Linuxu nikdy Nokia nechtěla mluvit. A nemluví o ní ani teď. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).