Hlavní navigace

Nokia oznámila čtvrtletní výsledky. Propadla se do ztráty.

22. 7. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Nokia oznámila své finanční výsledky za druhé čtvrtletí roku 2011 a nebylo to vůbec veselé oznamování. Firma se propadla do ztráty 487 milionů euro, zatímco vloni za druhé čtvrtletí vydělala 295 milionů euro. Stejně tak výnosy jí klesly na 9,275 mld euro, rok před tím činily 10 miliard euro.

Společnost Nokia oznámila své finanční výsledky za druhé čtvrtletí roku 2011 a nebylo to vůbec veselé oznamování. Firma se propadla do ztráty 487 milionů euro, zatímco vloni za druhé čtvrtletí vydělala 295 milionů euro. Stejně tak výnosy jí klesly na 9,275 mld euro, rok před tím činily 10 miliard euro.

Tuto zprávu také doplňují další čísla. Nokia prodala celkem 16,7 milionů chytrých telefonů za druhé čtvrtletí, to je pokles o 34%. Firmu tak předhonil doposud druhý Apple, který včera potvrdil, že prodal 20,3 milionů chytrých telefonů. Ještě v prvním čtvrletí letošního roku prodala 25,2 milionů chytrých telefonů, což by jí stačilo s přehledem na obhájení prvního místa.

MMF24

Co je za propadem? Zdá se to být jednoduché: Nokia oficiálně uložila Symbian k ledu. Sice to tak neřekla, bude systém podporovat „ještě pět let“, ale lidé to jako smrt pochopili. A přestávají kupovat telefony se Symbianem. Ty navíc už zastarávají za peletonem iPhone/Android velmi viditelně a náhradu Nokia má až na konec letošního roku. Jenže myšlenka Windows Phone 7 je zatím vzdálená a neprodává. Chytne Nokia druhý dech? 

Zdroj: TZ Nokia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).