Hlavní navigace

Nova Cinema slaví pět let vysílání, jednoho z diváků pošle na premiéru Hobita

26. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ VIDEO – 1. prosince tomu bude pět let, co zahájil vysílání druhý volně šířený program televize Nova. Nejprve jako kabelová a satelitní stanice, o rok později vstoupil i do DVB-T.

Kompenzační program za vypnutí analogu

Páté výročí zahájení vysílání oslaví tento týden Nova Cinema, filmový kanál televize Nova. 1. prosince 2007 se objevil v kabelových rozvodech a na satelitu, o rok později pak Nova využila svého práva získat oprávnění pro vysílání dalšího celoplošného pozemního programu a umístila Novu Cinema do celostátního multiplexu 2. V té době, tedy koncem roku 2008, mohly pozemní cestou celoplošně vysílat jen „vyvolené“ televize: kromě šesti původních vítězů licenčního řízení na první digitální programy z roku 2006 už jen kanály České televize a tzv. kompenzační programy Novy a Primy.

Kompenzační proto, že jejich licence získala Nova a Prima náhradou za souhlas s předčasným uvolněním analogových kmitočtů, na nichž v té době vysílaly a měly právo je využívat až do roku 2017, respektive 2018. Bez jejich vypnutí by Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neměl dostatek vysílacích kanálů pro digitální vysílání a celý proces televizní digitalizace v Česku by byl ohrožen. Kompenzační programy měly Nově a Primě pomoci udržet jejich pozice po otevření trhu pro další zájemce o televizní vysílání. Nova si od své Novy Cinemy rozhodně slibovala mnohé, vždyť tehdejší generální ředitel Petr Dvořák, který dnes vede Českou televizi, tipoval, že dosáhne desetiprocentního podílu na publiku.

Čtyřka na trhu u mladých, někdy s odřenýma ušima

Desetinu z celkového koláče sledovanosti sice Nova Cinema neukusuje (i když u některých filmů, zejména českých, tuto hranici výrazně překračuje), poměrně dlouho se ale drží na polovině této hodnoty a zdatně konkuruje plnoformátové TV Barrandov. U mladšího publika jí pak větší konkurenci dělá spíš Prima Cool, program, pro který někdejší televize Prima využila stejné kompenzační licence jako Nova pro Novu Cinema, a vysílá i ve shodném multiplexu 2 (ostatně, je v něm i TV Barrandov). Vysoké pokrytí, shodné s dosahem Novy a Primy family, dává těmto programům větší šanci zasáhnout potenciální diváky.

„Počet diváků kanálu setrvale roste – ve své cílové skupině diváků 15–54 let je Nova Cinema čtvrtou nejsledovanější televizní stanicí na českém trhu (za TV Nova, Prima Family a ČT 1, v celodenním podílu v roce 2012),“ chlubí se Nova v tiskovém materiálu k pátému výročí filmového kanálu. Faktem je, že v širší cílové skupině všech dospělých diváků starších 15 let Nova Cinema už delší dobu mírně zaostávala za TV Barrandov, která má výrazně starší publikum. Za celý loňský rok tak byla Nova Cinema pátou nejsledovanější televizí, ale u publika od 15 do 54 let, které Nova upřednostňuje, byla čtvrtá (blížila se jí spíš Prima Cool než TV Barrandov).


Zdroj: CET 21/ATO – Mediaresearch

Vývoj podílů Novy Cinema na publiku od 15 do 54 let v časech vysílání tohoto programu, tj. od 8:00 hod. ráno do druhé hodiny po půlnoci

Bodují hlavně sobotní české filmy

Pokud bychom se omezili výhradně na hlavní vysílací čas od 19 do 23 hodin, drží si Nova Cinema pozici čtyřky na trhu i u cílové skupiny D15+. Tedy především z dlouhodobého pohledu, protože letos na podzim a zvlášť v posledních týdnech jsou dny, kdy celodenní podíl Novy Cinema na dospělém publiku klesá i pod tři procenta. Hodně záleží na tom, jak atraktivní filmy zařadí do prime timu. Tradičně největší divácký zájem mají sobotní české filmy, obvykle komedie. Nova Cinema je zavedla od letošního podzimu, stejně jako rozdělení všech dnů v týdnu do tematických týdenních bloků.

V pondělí tak Nova Cinema nabízí od 20 hodin komedie, v úterý dobrodružné a výpravné filmy a westerny, ve středu romantické filmy a filmy o vztazích, ve čtvrtek krimi seriály, v pátek filmy týdne zaměřené na zábavu určenou filmovým fanouškům, v sobotu zmíněné české filmy a v neděli napínavé filmy a dramata. Oproti svým začátkům, kdy si od médií vysloužila označení „odpadní kanál Novy“ kvůli častým reprízám filmů z hlavního kanálu Novy, se na Nově Cinema stále častěji objevují české televizní premiéry zajímavých zahraničních filmů. Letos pro ně zavedla speciální označení Nova Cinema Exclusive.


Zdroj: CET 21/ATO – Mediaresearch

Vývoj podílů Novy Cinema na publiku od 15 do 54 let v hlavním vysílacím čase

Reprízy nestačí, Nova Cinema zvýšila podíl premiér

„Pod touto značkou jsou ve vysílání zvýrazněny filmy, které mohou diváci vidět v českých neplacených televizích úplně poprvé. Exkluzivní českou TV premiérou slaví Nova Cinema i své páté narozeniny: 1. prosince se poprvé k českým televizním divákům dostane film režiséra Davida Finchera Podivuhodný případ Benjamina Buttona,“ přiblížila Marie Fianová z tiskového oddělení Novy. Českou televizní premiéru na neplacených kanálech si na Nově Cinema odbyly také snímky Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Ali, Fontána, Špatnej polda, Hrdinové a zbabělci, Lovec draků, Marie Antoinetta, Láska za časů cholery, Imaginárium dr. Parnasse, Veřejný nepřítel č. 1 nebo legendární Sex, lži a video.

Zajímavé je, že ačkoli je Nova Cinema všeobecně označována za filmový kanál, během pěti let své existence věnovala větší prostor seriálům. Pokud se spočítají všechny vysílací hodiny bez automatických repríz pořadů odvysílaných do 24 hodin od prvního uvedení, Nova Cinema nabídla za svoji existenci 16 857 hodin programu. Z toho 8 191 hodin připadlo na filmy a 8 666 hodin na seriály, z nichž si na Nově Cinema odbyly českou premiéru například Hranice nemožného (Fringe) nebo Perníkový táta (Breaking Bad). Pořád je jich ale mnohem méně než na konkurenčních tematických kanálech Primy – Primě Cool a Primě love.

BRAND24


Zdroj: CET 21

Vývoj dosahu signálu Novy Cinema pro diváky starší čtyř let

Diváci určí, jaký film uvidí na Nový rok

Více seriálově zaměřený je spíš třetí volně šířený kanál Novy, na muže cílený program Fanda. Právě s ním musí Nova Cinema sladit svoje programové schéma, aby se tyto dvě televize vzájemně spíše doplňovaly, než si konkurovaly. Nova tak vlastně po letech dělá to samé, s čím už dříve přišla Prima – segmentuje si diváky a snaží se je udržet u některého ze svých tematických kanálů, když už mu nevyhovuje nabídka hlavního kanálu Novy. U filmové Novy Cinema je vidět, že se televize snaží vybřednout z pozice programu „béčkových“ filmů a posílit podíl premiér. K jedné z nich, i když zatím není jasné, na které televizi se v Česku se daný snímek časem objeví, se váže i výroční soutěž Novy Cinema.

„Ke svému pátému výročí připravila Nova Cinema pro své diváky ojedinělou šanci spolupodílet se na tvorbě programu: Diváci mají možnost hlasovat, jaký film by chtěli vidět ve vysílání Nova Cinema na Nový rok – 1.1.2013 od 20 hodin. Možnost je to o to atraktivnější, že jeden z hlasujících diváků vyhrává šanci podívat se exkluzivně do Londýna na evropskou premiéru filmu Hobit: Neočekávaná cesta,“ líčí Marie Fianová. Soutěž na Nově Cinema startuje právě dnes.

Jak často sledujete Novu Cinema?

  • Denně.
    7 %
  • Několikrát týdně.
    15 %
  • Tak jednou týdně.
    25 %
  • Sporadicky, snad jednou do měsíce.
    35 %
  • Nikdy.
    11 %
  • Nevím, nedokážu to odhadnout.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).