Hlavní navigace

Nová Opera 11.10 vylepší Speed Dial a bude podporovat WebP

17. 3. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vývojáři norské společnosti Opera Software usilovně pracují na nové desktopové verzi prohlížeče Opera, která ponese označení 11.10. Změn doznává hlavně obrazovka Speed Dial, kde je předěláno automatické generování náhledů na stránky tak, aby byla vidět důležitá část rozlišující daný web, tedy třeba logo v záhlaví. Již se tedy automaticky negenerují náhledy celých stránek. Tvůrci a správci webových prezentací nově mají možnost nabídnout vlastní obrázek pro náhled na obrazovce Speed Dial nebo…

Vývojáři norské společnosti Opera Software usilovně pracují na nové desktopové verzi prohlížeče Opera, která ponese označení 11.10. Změn doznává hlavně obrazovka Speed Dial, kde je předěláno automatické generování náhledů na stránky tak, aby byla vidět důležitá část rozlišující daný web, tedy třeba logo v záhlaví. Již se tedy automaticky negenerují náhledy celých stránek. Tvůrci a správci webových prezentací nově mají možnost nabídnout vlastní obrázek pro náhled na obrazovce Speed Dial nebo mohou ovlivnit interval jeho automatického generování.

Další novinkou pro webové vývojáře je doplnění podpory pro CSS gradienty do jádra Presto. Mnohem zajímavěji se však jeví podpora grafického formátu WebP, se kterým se před časem vytasil Google. WebP má ambice konkurovat formátu JPEG a to hlavně díky menší datové velikosti obrázků, což není ve webovém prostředí vůbec k zahození. Více se formátu WebP věnuje článek Má nový formát WebP od Google šanci nahradit JPEG? z našeho sesterského serveru Root.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).