Hlavní navigace

Nova s předčasným vypínáním analogu na Jesenicku a Zlínsku nepočítá

30. 6. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
30. 6. 2011

Stejný krok jako Česká televize, která hodlá ukončit veškeré analogové vysílání už k 30. listopadu letošního roku, včetně Jesenicka a Zlínska, kde by v něm mohla pokračovat do konce června příštího roku, nechystá nejsledovanější česká televize Nova. V Rozpravách o českých médiích, které ve středu natáčel Český rozhlas 6, to podle serveru Česká média řekl generální ředitel Novy Jan Andruško. Konkrétně v případu jesenického vysílače Praděd by totiž Nova podle svého ředitele porušila předčasným vypnutím analogu harmonogram digitalizace.

K TÉMATU: Česká televize vypne kompletně analogové vysílání už k 30. listopadu

Technický plán přechodu (TPP) ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání totiž říká, že hlavní analogové vysílače v dané územní oblasti lze vypnout nejdříve po tříměsíčním souběhu analogového a digitálního vysílání, během něhož se diváci vybaví digitálními přijímači. Zatímco Česká televize už na Jesenicku a Zlínsku digitálně vysílá od loňského podzimu, multiplex 2, který obsahuje i televizi Nova, v těchto regionech zahájí vysílání až letos v říjnu a listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: Nova stále ještě neví, které analogové vysílače vypne o půlnoci na pátek

BRAND24

Se startem digitálního vysílání na Pradědu bude mít Nova určitě problém, protože multiplex 2 tu má využít vysílací kanál 53, na kterém nyní Nova vysílá analogově. K vypnutí analogového vysílání Novy by tak mělo dojít 31. října „střihem“, bez souběhu analogového a digitálního vysílání. Tomu se však nejsledovanější česká televize brání a poukazuje právě na podmínku TPP, že vypnutí hlavního analogového vysílače má předcházet tříměsíční souběh s digitálním vysíláním.

Šéfa Novy Jana Adruška podle jeho slov rozladilo, že předčasným vypínáním analogového vysílání programu ČT 1 nebudou všechny subjekty na trhu postupovat koordinovaně. V procesu digitalizace bylo zvykem, že se šéfové televizí vždy vzájemně informovali o takto závažných rozhodnutích, konstatoval generální ředitel Novy. Na Jesenicku pak předčasným vypnutím analogové ČT 1 veřejnoprávní televize způsobí, že diváci budou přecházet k satelitu nebo kabelové televizi, míní Andruško.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).