Hlavní navigace

Nova: Vysílání DVB-T na 66. kanálu probíhá bez našeho souhlasu

24. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
24. 9. 2009

Televize Nova není podle svého generálního ředitele Petra Dvořáka spokojena se státní informační kampaní k vypínání zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Plzeň. Mnohem lepší by podle něj bylo diváky informovat prostřednictvím televizí, které sledují. Podle výsledků průzkumu společnosti Mediaresearch, které má Nova k dispozici, se většina diváků o digitalizaci dozvěděla právě prostřednictvím televizí. Národní koordinátor Duspiva na jeho slova reagoval tím, že nejvíce informovaly o přechodu Česká televizePrimou.

Co se týká kampaně, Duspiva uvedl, že mediální mix byl zvolen agenturou, která ji má na starosti. Dvořák z Novy upozornil, že na obrazovce této televize se její vlastní kampaň k vypínání analogového vysílání v územní oblasti Plzeň neobjeví do doby, dokud se reálně neřekne, jakým způsobem se bude analog vypínat. Před čtyřmi měsíci jsme řekli, že vypínání neodpovídá Technickému plánu přechodu (TPP). My ho bereme vážně, ale nechceme diváky uvést v omyl. Chceme se řídit TPP do doby, než bude změněn, uvedl ředitel televize Nova.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) povolí předčasné vypnutí zemského analogového televizního vysílání Novy a ČT 1 na chomutovském vysílači Jedlová hora, aby se mohl multiplex 2, který nyní vysílá ze západočeských vysílačů Zelená hora a Klínovec na 66. kanálu, přesunout na definitivní kanál 35. Tomu však dosud brání analogové vysílání programu ČT 1 na stejném kanálu 35 z chomutovské Jedlové hory.

MMF24

Co se týká vypínání analogových dokrývačů v oblasti Plzeň, pro Novu to je technický problém. Myslíme si, že náklady, které bychom měli platit za dokrytí, nenáleží nám, konstatoval generální ředitel televize Nova. Největší otázka podle něj zní, jak se postavit k vypnutí, pokud by se měl porušit TPP v jeho současné podobě. Petr Dvořák uvedl, že na 66. kanálu ze Zelené hory a Klínovce probíhá vysílání multiplexu 2 bez souhlasu televize Nova, protože je v rozporu s TPP.

Patrik Slavík, technický ředitel televize Prima řekl, že komerční dvojka vypne koncem září všechny vysílače velkého výkonu i návazné převaděče. Půjde např. o Domažlice, Holoubkov, Chomutov-město, Kynšperk, Starý Plzenec, Žatec, Nýrsko a Švihov. Pokud Nova analog z velkých vysílačů nevypne, Prima se tomu přizpůsobovat nebude, protože digitální vysílání z Krašova je zapnuto a je zajištěno větší pokrytí než díky analogovým vysílačům Primy v této oblasti. Sama Prima navíc z Krašova nikdy analogově nevysílala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).