Hlavní navigace

Nové přístroje Deutsche Telekomu pro Magenta TV

29. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Deutsche Telekom
Plochý přijímač nahradila kostka. Německý telekomunikační gigant představil na veletrhu IFA dvě nová zařízení pro svou IPTV službu, kterou obchodně prodává pod značkou Magenta.

Na letošním ročníku veletrhu spotřební elektroniky IFA 2019 představila společnost Deutsche Telekom dva nové přístroje pro IPTV službu Magenta TV. Ta je součástí ucelené telekomunikační nabídky Magenta, kterou nabízí nejen dceřiná společnost Telekom Deutschland, ale i různé evropské divize. Českou republiku nevyjímaje na našem trhu je obchodní název Magenta 1.


Autor: Deutsche Telekom

Německá Magenta TV byla původně nabízena pod názvem Entertain TV. My ji podrobně představovali v dvojici článků, shodou okolností rovněž na podzim roku 2017 po skončení tehdejšího ročníku veletrhu IFA. 

K přejmenování a přepracování Entertain TV na Magentu došlo v průběhu roku 2018. Přepracování se týkalo hlavně softwarové a obsahové stránky služby, hardware (nově zavedený po veletrhu IFA 2017) zůstal nezměněn.


Autor: Deutsche Telekom

Autor: Deutsche Telekom

Přístroj stejný, název služby nový…

U nové generace přístrojů Magenta TV byla opuštěna koncepce klasického plochého receiveru. Přednost dostala prostorově úspornější kostka, jejíž strany jsou směrem od základny lehce zkoseny směrem dovnitř. Nová dvojice přístrojů také postrádá displej, který dominoval čelnímu panelu předchozích generací media receiverů. Koncept primárního a sekundárního přístroje zůstal z praktických důvodů zachován.


Autor: Deutsche Telekom

Hlavní přístroj je nově označen jako Magenta TV Box (obsahuje 500GB HDD ve výměnném rámečku). Na obrázku je vlevo s dálkovým ovladačem. Sekundárním (doplňkovým) přístrojem je Magenta TV Box Play. Na obrázku je vpravo, vlastním úložištěm nedisponuje.  

Jak ukazuje úvodní fotografie z veletrhu IFA 2019, základní předností nové generace přístrojů je v současné době stále oblíbenější bezkabelové řešení přenosu dat, zde v podobě využití technologie WLAN-Mesh. Primární přístroj je zdrojem a úložištěm dat, ke kterému může být pomocí Wi-Fi Mesh technologie do domácí sítě připojeno až pět dalších sekundárních přístrojů, které zároveň slouží jako opakovače (repeatery) a rozšiřují rozsah pokrytí. 


Autor: Deutsche Telekom

Primární přístroj

Ve zcela minimalistické šasi, na jejímž předním panelu jsou pouze tři stavové diody a dvě tlačítka, nalezneme základní desku a 500GB pevný disk ve výměnném rámečku. Na základní desce je kromě jiného osazen Quad-Core CPU taktovaný na 1,5 GHz (14K DMIPS), grafika podporující rozlišení až 2160p (H.264, H.265, MPEG-DASH), audio s podporou Dolby Atmos passthrough a také paměť RAM DDR3 o kapacitě 4 GB.  

Protože hlavní devizou nové dvojice přístrojů je rychlá bezdrátová komunikace, zastavíme se u ní blíže. Komunikační čip podporuje dvoupásmovou Wi-Fi ve standardu IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/k/v s integrovanou podporou technologie WLAN-Mesh. Je vybaven jako MIMO 4×4, tedy 4 příchozí a 4 odchozí interní antény, udávaná maximální přenosová rychlost v domácí síti je 1733 Mb/s. Box vybavený tímto čipem lze spojit do sítě s dalšími až pěti kompatibilními přístroji s technologií Mesh. Z nabídky Telekomu jde o zařízení Magenta TV Box, Magenta TV Box Play, Speed Home Wifi, Speedport Pro a Speedport Smart 3.

Primární přístroj váží cca 680 gramů při rozměrech 148 × 88 × 148 mm (délka, výška, šířka). Nabízen je v černé, nebo bílé barvě, stejně jako boxy Entertain/Magenta předchozích generací. Přibalen je barevně odpovídající dálkový ovladač (včetně baterií), HDMI kabel, RJ45 kabel a napájecí zdroj. Samozřejmě nechybí ani uživatelský manuál (v německém jazyce).

Kromě bezdrátové komunikace přístroj disponuje ještě HDMI portem (2.0 s HDCP 2.2), běžným LAN portem (RJ45, 10/100/1000 Mb) a USB portem specifikace 3.0 (ovšem jen pro servisní účely, uvádí operátor).

Uživatelské rozhraní Magenta TV Boxu nabízí jednoduchou navigaci, inteligentní vyhledávání, funkce Restart, sedmidenní timeshift a Megathek (což je sloučený online archiv mediaték veřejnoprávní ARD a ZDF, doplněný o exkluzívní obsah od společnosti FOX).


Autor: Deutsche Telekom

Barevná provedení primárního přístroje


Autor: Deutsche Telekom

Sekundární přístroj

Sekundární přístroj „Play“ je k dispozici pouze v černém provedení. Jeho technické údaje jsou totožné s boxem primárním, pouze postrádá vlastní interní úložiště, neboť slouží jako klient připojený k tomuto boxu, ze kterého si přebírá obsah i uložené záznamy. Jeho dálkový ovladač je vybaven podporou technologie Bluetooth ve specifikaci 4.2. 

Sekundární přístroj váží cca 600 g při rozměrech 148 × 65 × 148 mm (D × V × Š).


Autor: Deutsche Telekom

Sekundární box s dálkovým ovladačem

Box je možné kombinovat následujícími způsoby: 


Autor: Deutsche Telekom

Magenta TV Box a Magenta TV Box Play


Autor: Deutsche Telekom

Media Receiver MR401 (B) a Magenta TV Box Play


Autor: Deutsche Telekom

Media Receiver MR601 SAT a Magenta TV Box Play

Od ARD a ZDF je k dispozici více než 8000 titulů z nabídky ARD Plus a ZDF Select, dále přes 200 epizod kultovního seriálu Tatort / Místo činu, rovněž přes 200 epizod neméně kultovní krimi Schimanski, kompletní Pan Tau (původní ČST koprodukce s Otto Šimánkem), popřípadě velký truckerský hit ARD Auf Achse v hlavní roli s Manfredem Krugem. Pro děti je v nabídce 2800 titulů z ARD Plus Kids a ZDF tivi select. Vše v té nejlepší dostupné kvalitě a bez reklam.


Autor: Deutsche Telekom

Autor: Deutsche Telekom

Autor: Deutsche Telekom

Další možností ovládání nové dvojice boxů (kromě obvyklého dálkového ovladače) je to hlasové přes nově představený Magenta Smart Speaker vyvinutý ve spolupráci s Orange.


Autor: Deutsche Telekom

Magenta Smart Speaker

Tento dlouho odkládaný projekt ze sektoru IoT prezentoval koncern Telekom rovněž na letošním veletrhu IFA 2019, a to prakticky v sousedství zmiňované dvojice nových boxů pro Magenta TV jako první takový přístroj „made in Europe“. 

Přístroj nabízí hned dvě virtuální asistentky. Firemní Magentu…


Autor: Deutsche Telekom

… a také Alexu společnosti Amazon.


Autor: Deutsche Telekom

Po zadání aktivační fráze „Hallo Magenta“ můžete ovládat hlasem i Magenta TV. UI reaguje kupříkladu i na povely „hlasitěji“ nebo „tišeji“.


Autor: Deutsche Telekom

Stejně jako přístroje pro Magenta TV je i Magenta Smart Speaker nabízen jak v černé, tak v bílé barvě.

Zařízení disponuje vysoce kvalitním stereo audiosystémem vyvinutým ve spolupráci s Fraunhofer IDMT Oldenburg.


Autor: Deutsche Telekom

Autor: Deutsche Telekom

A na závěr několik technických údajů: na vstupu zvuku je čtyřpásmové mikrofonní pole s vylepšením signálu a adaptivním tvarováním paprsku (beamforming). Výstup zvuku je buď přes stereo audiosystém s 2× 42 mm repro (max. výkon 25W), nebo S/PDIF 3,5 mm analogový/optický výstup. 

Dvoupásmová Wi-Fi komunikace: standard IEEE 802.11 b/g/n v pásmu 2,4 GHz a standard IEEE 802.11 ac v pásmu 5 GHz. Komunikace zabezpečena přes WPA / WPA 2, data jsou zabezpečena řešením vyvinutým v laboratořích Deutsche Telekom.  

CIF 24 - tip - superearly cena

Přístroj má v průměru 10 cm, výšku 11 cm, hmotnost 570 g a k napájení je použit externí síťový zdroj s kabelem délky 1,5 m.


Autor: Orange

„Sesterský“ Orange Djingo Smart Speaker

Poznámka: V tomto článku nabízíme první pohled na základě informací uvolněných společností do tisku po představení na veletrhu IFA 2019. Oba TV přístroje nové generace i Smart Speaker budou v distribuci až v polovině měsíce listopadu 2019. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).