Hlavní navigace

Novoroční přehled televizorů nejvyšší třídy, tedy nad sto tisíc korun

28. 1. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: archiv autora
UVNITŘ PARAMETRY KE STAŽENÍ – Pár výrobků. To je stav na začátku roku a v tabulce, kterou pro vás opět máme ke stažení, tentokráte najdete kompletní stav. Alespoň v době vzniku článku…

V této kategorii už nejde o výbavu, jako spíše o exkluzivitu, a je také výstavní skříní té které značky. Najdete tu ale výrobky málokteré z nich. Kvalita totiž něco stojí, a to i výrobce, a pro mě osobně je tato třída znakem opravdu velkého výrobce. Navrhnout něco drahého a prodat to asi není takový problém, jako to dělat dlouhodobě a s vědomím kvality a jisté nadčasovosti.

A právě o ni tu jde možná nejvíce.

Na televizoru této třídy jsou ty nejlepší materiály pochopitelně samozřejmostí, i když s vnějším designem toho příliš neuděláte. Plochý televizor je zkrátka plochý televizor a dlouhodobě pozorujeme v podstatě jediný trend – neustálé ztenčování obrazovek, k čemuž je technologie OLED bez jakéhokoli dodatečného podsvícení takřka ideální.

NEZAPOMEŇTE SI PŘEČÍST: Novoroční nabídka – přehled televizorů za 50 000 až 100 000 Kč

Přehled TV s tunery DVB-T2/S2, které podporují příjem s H.265/HEVC

Philips uvádí podzimní modely televizorů pro rok 2016

Pro vás jako pro zákazníka to ale příliš ideální není, a i když se výrobci (typicky LG a Panasonic) opravdu snaží vše ještě více ztenčit (u čisté obrazovky jsme na několika milimetrech), je to podle mého v drtivé většině případů jen na závadu. Koledují si totiž o problémy nejen převozní a instalační, stejně jako si o ně koleduje majitel takovéhoto přístroje.

Takovéto dílo se nutně musí stát solitérním a být v podstatě navždy upoutáno na jedno místo a jeden interiér. Ať navrhnete obrazovku tlustou třeba 3 mm, jakým je nová LG Signature OLED, a zároveň použijete ty nejkvalitnější materiály, koledujete si o prasknutí obrazovky už při pouhém uchopení do ruky. Navíc ani montáž na stěnu, pokud by takovýto televizor byl rovný, a nikoli zahnutý, nebude jen tak.

Kdyby LG Signature OLED 77G6P viděla moje „pod blanická“ babička, nepochybně by řekla, že je jako z kozy duch. Teď už jen chybí, aby někdo přišel se solidním bezdrátovým propojením elektroniky a obrazovky a přenesením elektrického proudu...
Autor: LG

Kdyby LG Signature OLED 77G6P viděla moje „podblanická“ babička, nepochybně by řekla, že je jako z kozy duch. Teď už jen chybí, aby někdo přišel se solidním bezdrátovým propojením elektroniky a obrazovky a přenesením elektrického proudu…

Nabídka pochopitelně omezenější, prakticky vše Ultra HD (4K)

Omezena je oproti běžným cenovým relacím a není divu. Zákazníků v těchto cenových výšinách není tolik a vymazlené kousky mají pochopitelně svou cenu, nemluvě o technologii obrazovky OLED, u které potrvá ještě řadu let, než se její vývoj zaplatí a ceny klesnou. Pokud se ale mezitím vše dotáhne jak má. A to zatím zejména u životnosti příliš nevypadá, resp. tomu nasvědčuje jen máloco.

V každém případě největší výrobci v této extra kategorii zastoupeni být musí a jak vidíte, jiní tam často přímo míří (Loewe). V nabídce jsem z menších výrobců našel pouze jeden model Thomson s obří úhlopříčkou 85", tedy 216 cm. A samozřejmě také zmiňované Loewe. Mimochodem, to tu také má jediný televizor s rozlišením Full HD (Connect 55 DR+) a na žádný jiný jsem při zpracování tohoto přehledu nenarazil.

Pokud se ptáte na funkčnost, tady nabídka prakticky omezena není, ale musím upozornit, že je docela dobře možné, že některé televizory nebudou mít podporu kodeku HEVC, resp. podporu kompletní, na všech signálových cestách. Mohou totiž ještě dojíždět, resp. se ještě objevit, nějaké dodávky výrobků z minulého roku, které ji nemají.

Jak číst tabulku

Tentokráte jsem se u všech televizorů snažil uvést podporu kodeku HEVC na tunerech a přiznám se, že mě překvapilo, že už je v této cenové relaci nejspíše prakticky kompletní; viz upozornění výše.

Výjimkou nejspíše jedinou je Thomson 85UZ8876, který najdete v tabulce. I když totiž tento výrobce na svých oficiálních stránkách podporu jako jeden z mála uvádí, u tohoto televizoru zmínka chyběla.

U OLED jsem si dovolil zdůraznit, že tato technologie nepracuje s klasickým podsvícením jako u LCD, u tuneru a zvuku, jsem se snažil uvést i všechny audiokanály, včetně basových, což ne vždy vyšlo.

U bodu „rozměry; hmotnost“ je v této cenové relaci záhodno zdůraznit, že vše je jako obvykle uvedeno, včetně stojanu. Ne vždy tomu tak totiž je, navíc si dejte pozor na to, že někdy může stojan přesahovat šířku panelu.

U Loewe jsem raději – s výjimkou Loewe Reference UHD 55, kterou jsem měl na test – rozměry neuvedl, protože v takto vysokých cenových relacích je nabídka stojanů dosti bohatá.

Pokud si zakoupíte televizor s prohnutou obrazovkou, jakou je například LG 65EC970V (OLED, 149.990 Kč, 165 cm), na stěnu ji nejspíše nenamontujete. Navíc OLED TV bývají pekelně tenké, takže už prostá montáž na podstavec je hodně, ale hodně náročná!
Autor: LG

Pokud si zakoupíte televizor s prohnutou obrazovkou, jakou je například LG 65EC970V (OLED, 149 990 Kč, 165 cm), na stěnu ji nejspíše nenamontujete. Navíc OLED TV bývají pekelně tenké, takže už prostá montáž na podstavec je hodně, ale hodně náročná.

A ještě pár poznámek k instalaci

Při nákupu televizoru této kategorie je třeba si uvědomit dvě věci. Ať si koupíte co si koupíte, v každém případě byste se k takovémuto skvostu měli chovat ohleduplně a rozumně. A to začíná především tím, že si televizor pořídíte tam, kde vám nabídnou dodatečné služby, a ne že si ho jednoduše „namyšujete“ na internetu.

Od prodejce povětšinou budete potřebovat:

  • Rozumnou montáž se zárukou (!) – čím tenčí TV a čím dražší TV, tím je to důležitější.
  • Kalibraci v místě instalace, nebo alespoň částečnou úpravu obrazového nastavení odborníkem. Pokud si na ni pochopitelně netroufáte sami, což není triviální.

Je smutné, když někam přijdu a vidím hodně drahý televizor nainstalovaný tak, že bych to neudělal ani přístroji za pomalu deset tisíc.

Rozhodně tedy nelitujte peněz na instalaci a vyladění televizoru, protože se vám to určitě vyplatí. Pokud vydáváte značnou sumu za kvalitní výrobek, bylo by nešťastné ho především obrazově „zničit“ tím, že se nevyladí pro daný prostor. A pokud nechcete, vůbec nakonec nemusí jít o nějaké přizpůsobení kalibrační sondou, které někdy majitele televizorů spíše děsí, ale o prosté nahození toho správného obrazového režimu, vyladění podsvícení, pleťové barvy a také pohrání si s nějakými těmi elektronickými vychytávkami. Na tohle se už příliš často nedostává a reaguje se univerzálním prohlášením „já to stejně nepoznám“, nebo „to se sousedem určitě nějak zvládnem“.

LG: zejména OLED

Z pěti televizorů tři OLED. To už začíná vypadat na správný poměr. A pokud bych měl ve stejném duchu pokračovat, musel bych říci „a skoro všechny zahnuté…“, což z mého úhlu pohledu zase tak správný poměr není.

U tohoto výrobce se hodně zajímavým modelem – papírově vzato – zdá být LG 55EG960V (129 990 Kč) s rozumnou úhlopříčkou 140 cm. Zvukově je sice slabá (20 W), ale ten obraz… Alespoň co jsem někde při předvádění na chvíli viděl.

Loewe: zatím především Reference

V této cenové relaci se tato značka cítí jako ryba ve vodě a těsně nad sto tisíci najdete Loewe Connect 55 DR+, což je jediný televizor z přehledu s rozlišením Full HD. Pak už pokračuje pouze řada Reference zakončená úhlopříčkou 216 cm (85") a cenou 539 000 Kč.

Všechny televizory Loewe jsou notně vyspělé a často mají vlastnosti nevídané ani v této nejvyšší třídě, jako třeba neustále aktuální programovou nabídku EPG či nahrávání třech pořadů současně.

Jiné modely, než které jsou v tabulce, tu zatím nenajdete, i když Loewe na druhou polovinu roku chystá Theatre složený ze tří úhlopříček s obrazovkami typu OLED.

Více se dozvíte v samostatném článku Loewe One aneb první stupínek k dokonalosti.

U Loewe jsme testovali model Connect 32 a Reference 55. Vlastnosti budou obdobné. Chystáme pro vás ještě něco z nové řady Art.

První a zatím jediný OLED televizor Panasoniku, TX-65CZ950. Na veletrhu CES 2016 tento výrobce bohužel s touto technologií neuvedl nic.
Autor: Panasonic

První a zatím jediný OLED televizor Panasonicu, TX-65CZ950. Na veletrhu CES 2016 tento výrobce bohužel s touto technologií neuvedl nic.

Panasonic: jediný kousek, ale zato…

Ale zato s obrazovkou OLED. Nicméně s touto technologií je také zatím jako jediný, protože tento výrobce na lednovém veletrhu CES v Las Vegas nepředstavil žádný další. Toho se možná dočkáme až koncem února na evropském představení výrobků pro sezónu 2016/17, Panasonic Convention. A když vše dobře dopadne, budete mít zprávu jako jedni z prvních.

V každém případě TX-65CZ950 (první pohled zde), který se s výjimkou obrazovky vyrábí v Plzni, je hodně zajímavý už jenom tím, že jako jediný OLED televizor má kinocertifikaci THX. Tu totiž nemá ani příliš mnoho LCD televizorů, protože získat ji není jednoduché a také levné. Výsledek ale stojí za to.

Philips: nula nula nic

Od podzimního uvedení televizorů pro rok 2016 (reportáž zde) se TP Vision jako výrobci televizorů Philips bohužel povedlo na domácí trh uvést jedinou řadu, resp. úhlopříčku, a to Philips 55PUS8700 se 140 cm, zdvojenými tunery a hlavně s Android TV ve verzi 5.1. Pracujeme na zápůjčce na test, ale do tohoto přehledu tato verze s cenou 69 989 Kč nepatří. Vedle toho nabízí, resp. má nabízet, v řadě 8700 i větší úhlopříčku, tedy 65PUS8700 s doporučenou koncovou cenou 109 000 Kč, která už nejspíše v době zveřejnění tohoto článku bude ke koupi (data jsou pro jistotu v tabulce).

Kdy dorazí další modely jako Philips 89001 s projektorovým osvětlením Ambilux, resp. Philips 65PUS8601 s unikátním zvukovým systémem, prý není známo.

V každém případě bude zajímavé vyzkoušet, jak moc se verze operačního systému Android TV (5.0 na 5.1) změnila. U mobilů to bylo dosti zásadní. U televizorů, ale podle mého bylo zapotřebí mnohem hlubších změn.

Samsung: především SUHD

V nejvyšší třídě u tohoto výrobce najdete „sedmičkové“ modely s úhlopříčkami blížícími se ke dvěma metrům a řadu SUHD, ve skutečnosti označenou jako JS8500, JS9000 a JS9500. Vrcholovou úhlopříčkou je pak UE88JS9502 s 224 centimetry, tedy 88 palci, nabízenou za 549 990 Kč. Opět v prohnuté podobě.

Samsung bohužel SUHD jako rovnou obrazovku montovatelnou na zeď u nás vůbec nenabízí; na fotografii v úvodu článku vidíte americký model 78JS8600.

A když jsem u toho, jinde můžete vedle výše uvedených řad sehnat i JS9100, JS8600 či JS7000. A poslední dvě jsou už zcela rovné…

BRAND24

Z řady JS, tedy SUHD, jsme v minulém roce testovali a tady jsou odkazy na recenze: Samsung UE55JS9002T a Samsung UE48JS8502

Sony KD-75X9405C (249.990 Kč, 191 cm) upoutá především šesticí nepřehlédnutelných reproduktorů.
Autor: Sony

Sony KD-75X9405C (249 990 Kč, 191 cm) upoutá především šesticí nepřehlédnutelných reproduktorů.

Tabulka ke stažení (XLS)

Přehled TV nad 100 000 Kč – tabulka

Thomson 85UZ8876 (159.990 Kč) má úhlopříčku 216 cm, rozlišení Ultra HD (4K) a podsvícení LCD obrazovky Direct LED, tedy plošné.
Autor: Thomson

Thomson 85UZ8876 (159 990 Kč) má úhlopříčku 216 cm, rozlišení Ultra HD (4K) a podsvícení LCD obrazovky Direct LED, tedy plošné.

Kam byste umístili exkluzivní televizor z této kategorie? Povoleno je více odpovědí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).