Hlavní navigace

Novozélanský premiér chce vyšetřit nezákonné špehování, které vedlo k zadržení zakladatele Megauploadu

24. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kim Dotcom, zakladatel úložiště Megaupload, který byl v lednu na popud americké FBI za dramatických okolností zatčen na Novém Zélandu, má další důvod k radosti. Jeho vydání do Spojených států je stále méně pravděpodobné. Na konci června nejprve novozélandská soudkyně Helena Winkelman rozhodla, že domovní prohlídka, která po Dotcomově zadržení proběhla v jeho sídle v novozélandském Auklandu, byla nelegální, a to včetně zabavení pevných disků.

Kim Dotcom, zakladatel úložiště Megaupload, který byl v lednu na popud americké FBI za dramatických okolností zatčen na Novém Zélandu, má další důvod k radosti. Jeho vydání do Spojených států je stále méně pravděpodobné.

Na konci června nejprve novozélandská soudkyně Helena Winkelman rozhodla, že domovní prohlídka, která po Dotcomově zadržení proběhla v jeho sídle v novozélandském Auklandu, byla nelegální, a to včetně zabavení pevných disků.

Nyní se do kauzy vložil dokonce sám novozélandský premiér John Key. Požaduje vyšetřit okolnosti neoprávěných odposlechů, které prováděla tamní vládní tajná služba, a na jejichž základě došlo k zadržení Dotcoma. Tajná služba totiž podle Keye prováděla odposlechy, aniž by k tomu měla potřebná povolení.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).