Hlavní navigace

Nový obchodní rejstřík? Promarněná šance

15. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ministerstvo spravedlnosti představilo novou aplikaci obchodního rejstříku. Nadějné myšlenky na přívětivé webové formuláře a strojový přístup k datům však můžete hned zapomenout. Promarněná šance?

Internetová aplikace obchodního rejstříku vznikla už v roce 1997 jako jedna z prvních elektronických služeb státní správy. O rok později v ní přibyla možnost vyhledávat také podle jednotlivých osob, poslední velké změny se aplikace na www.justice.cz dočkala v roce 2004 v souvislosti se zpřístupněním dokumentů ze Sbírky listin. Nyní představilo Ministerstvo spravedlnosti novou verzi, kterou za 80 milionů korun (z nichž 85 % pocházelo z evropské dotace) uvedlo v pondělí do provozu.

Ministr Jiří Pospíšil na tiskové konferenci představil zřejmě nejvýznamnější změnu nového rejstříku pro jeho uživatele. Výpis, získaný zdarma prostřednictvím internetu ve formátu PDF, již bude postaven na roveň výpisům z Czech pointu a může tak sloužit jako úřední dokument. Podle slov ministra nový systém také zjednoduší a zrychlí práci soudním úředníkům, kterým umožňuje automatizaci mnoha činností spojených se správou registru, a umožní napojení na další informační systémy státní správy. Tím však výčet pozitiv nového řešení končí.

Titulní stránka Obchodního rejstříku 3/2012

Obchodní rejstřík má přepracovanou titulní stránku… 

Aplikace? Staré známé funkce v novém kabátě

Stránky obchodního rejstříku (nově na or.justice.cz) získaly nový elegantní design, pod kterým se ovšem skrývá funkčně téměř totožná aplikace. Získané informace jsou až na drobnosti v obdobné podobě jako dříve, přičemž jim nelze upřít přehlednost a čitelnost. Rejstřík ovšem neobsahuje ani základní možnost prokliku na související data (například jméno společníka či jednatele). Pro získání těchto detailů je třeba hledat ve speciálním formuláři. I hlavní vyhledávací formulář, který obsahuje jediné vyhledávací pole, klame svým fulltextovým vzhledem – dokáže vyhledat pouze údaje o firmách (IČ, název, spisovou značku). Pokud chcete hledat konkrétní osoby, musíte jinam.

Výpis z rejstříku je vzdušnější.

Výpis z rejstříku je vzdušnější, ale to také znamená, že méně kompaktní. Praktický přínos to pro uživatele nemá, naštěstí lze ale výpis použít i oficiálně…

Porovná-li uživatel funkce, které pro práci nad daty obchodního rejstříku nabízí například projekty  BizBiz, rejstrik.peni­ze.cz, Vorsr.sk nebo Foaf.sk, ukazuje se, že prostor pro rozvoj zde stále je. Stejně jako v minulé verzi například neexistuje možnost odkázat ze svého webu na jeden záznam konkrétní firmy či osoby, protože výsledky URL s výpisy mají omezenou časovou platnost. Částečně je to možné obejít odkazem na výsledky vyhledávání, kdy parametrem URL je IČ firmy, ale řešení je to jen částečné a přijít na něj není z webu jednoduše možné.

Interaktivní formuláře? Ano, ale offline. Pro vaše soustředění

Tisková zpráva k uvedení nového rejstříku slibuje nově také interaktivní formulář, který zjednodušuje předkládání návrhů na zápis údajů do obchodního rejstříku. Pokud vás při této větě napadla možnost, že by snad bylo možné potřebné údaje zadat přes web, můžete na ni klidně zapomenout. Pod interaktivním formulářem se totiž v řeči Ministerstva skrývá formulář pro software 602FormFiller, který si můžete stáhnout a po přečtení sedmistránkového manuálu začít používat. Výsledný dokument si potom vytisknete a pošlete na soud poštou, případně můžete využít datovou schránku.

Při bližším pohledu například na základní formulář pro zápis nebo změnu údajů člověk nevychází z údivu, jaké řešení tvůrci projektu vybrali. V době HTML5 a pokročilých webových technologií se na vyplnění několikastránkového a v konečném důsledku velmi jednoduchého formuláře používá mohutný software, který si nejprve musí uživatel složitě nainstalovat na svůj počítač, aby měl „větší klid a soustředění na práci“, jak píše na svém webu ministerstvo…

To, že není možné podávat návrhy online, by v době povinných datových schránek člověk přece jen oželel, pokud by samotná tvorba návrhů byla uživatelsky příjemná a odpovídající technologickým možnostem roku 2012. Jak ale ukazuje web britského Companies house, ani online komunikace s obchodním rejstříkem není takové sci-fi. Britové mohou část podání činit online přímo na webu, pro každodenní používání například mezi právníky je potom možné zvolit jeden z mnoha komerčních software, který komunikaci s Companies house zvládá.

Otevřená data? Možná v budoucnu

A právě otevřenost komunikace s obchodním rejstříkem ve strojově zpracovatelném formátu je základní devizou britského řešení – a analogicky největším problémem toho českého. V době, kdy je poskytování otevřených dat jedním z největších trendů současné veřejné správy a vlády mnoha zemí světa zpřístupňují rozsáhlé datasety, je postup českých tvůrců nového obchodního rejstříku nepochopitelný. Sama aplikace umožňuje získávat data pouze lidem – pro jakékoli strojové zpracování jsou nastaveny limity (3000 přístupů denně), které znemožňují byť jen trochu rozsáhlejší práci nad daty OR. O neexistenci jakéhokoli API nebo alespoň XML exportů nemluvě.

Podle vlastních slov ředitele odboru informatiky Ministerstva spravedlnosti RNDr. Jaroslava Martause bude dodržování bezpečnostních pravidel pro přístup k aplikaci přísně sledováno. Zájemci, kteří by nad daty obchodního rejstříku chtěli postavit nějakou zajímavou službu, tak mají dvě možnosti – buď tato pravidla složitě obcházet, nebo počkat, až bude jednoho dne webová služba pro vzdálený přístup součástí systému, což RNDr. Martaus očekává, ovšem bez bližšího časového určení.

Přitom již zmíněný britský obchodní rejstřík nabízí už nyní propracované rozhraní nejen pro získávání dat z registru (včetně digitalizovaných dokumentů obdobným naší Sbírce listin), ale také rozhraní pro aktivní podání vůči rejstříku. Využití XML služeb je sice zpoplatněno, ale většina úkonů je obsažena v rámci nevysokého měsíčního paušálu ve výši cca 5 liber.

Otevření a zpřístupnění všech druhů vládních dat ve strojově zpracovatelném formátu pod svobodnými licencemi za férových podmínek (jinak také open data) se v současné době ukazuje jako jedno z nejúčinnějších opatření nejen pro zvýšení transparentnosti veřejné správy, ale také snižování nákladů na provoz státu a vznik nových podnikatelských příležitostí. Česká republika přistoupila vloni k mezinárodní iniciativě Open Government Partnership a v návrzích na konkrétní body, které se Česko zaváže v nejbližší době realizovat pro větší otevřenost vlády, je právě zpřístupnění vládních dat jako jeden ze tří klíčových bodů.

Materiál je aktuálně předmětem jednání vlády, a pokud bude schválen, obsahuje také závazek zpřístupnit data obchodního rejstříku a dalších veřejných registrů právě v takové podobě, která strojové zpracování umožní. Je proto škoda, že se zájem odpovědných osob na ministerstvu při realizaci nové verze OR omezil pouze na zlepšení aplikace směrem k práci soudů a k úpravám vzhledu, ale šance na další přidanou hodnotu – ať už jí mohly být opravdu uživatelsky příjemné interaktivní formuláře pro zápis do rejstříku, přidání nových funkcí do výpisu dat nebo strojové zpřístupnění databáze – byla nyní bohužel promarněna.

BRAND24

Proč jsou otevřená data důležitá?

Dozvíte se ve volně dostupné publikaci Otevřená data ve státní správě: Nová éra rozhodování, kterou vydal Open Society Fund
Aktuální situaci návrhů na otevřená data ve státní správě sleduje Datablog.cz.

Co je to Open Government Partnership (OGP)?
Více o iniciativě Partnerství pro otevřené vládnutí najdete na webu vlády ČR a nezávislém informačním portálu OpenGov.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).