Hlavní navigace

Nvidia chce koupit ARM, vychází OnePlus Nord, Slack žaluje Microsoft kvůli Teams

24. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

OnePlus Nord Autor: OnePlus
Cisco má pokořitele. TSMC dodá Huawei poslední čipy. Vyšel Thunderbird 78 a ruší staré doplňky. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Nvidia chce údajně koupit ARM. Bloomberg zjistil, že byla podána nabídka, její výše není známa. ARM je nyní vlastněný japonským SoftBank, který za firmu zaplatil 32 miliard dolarů. SoftBanku ale nevychází některé investice a mimo jiné chce odkupovat vlastní akcie. Už došlo k prodeji operátora Sprint za 26 miliard dolarů. Z Nvidie se stává obrovsky silný hráč v byznysu s čipy. Vedle klasických PC roste podíl GPU v serverech a dalších oblastech. Nvidia minulý týden v tržní hodnotě překonala Intel. Koupě ARMu by byla sázka na další neustále rostoucí sílu. Tyto čipy se čím dál více prosazují v serverech a místo Intelu si je do Maců vybral Apple. Asi ale nepůjde o levný obchod.

OnePlus představil pravděpodobný hit mezi chytrými telefony. OnePlus Nord má 6,44" AMOLED displej s 90 Hz, čtečku otisku prstů v displeji, Qualcomm Snapdragon 765G, podporu 5G, 8 či 12 GB RAM, baterii o kapacitě 4115 mAh nebo Android 10. A to za pěkné ceny 399 eur (8 GB RAM a 128 GB) a 499 eur (12 GB RAM a 256 GB). Dostupnost je od srpna, nyní i s českou distribucí. Novinkou jsou také bezdrátové pecky OnePlus Buds, které slibují celkově až 30 hodin na jedno nabití s cenou 89 eur.

Na českém trhu to zkouší také další čínská značka. TCL přichází s modely TCL 10 Plus (7999 korun) a TCL 10 SE (4999 korun).

Huawei pak u nás začíná prodávat nové notebooky MateBook. Jde o modely MateBook X Pro (desátá generace Core i7, displej 3:2, 13 hodin na baterii a telefon P40 Lite zdarma), MateBook 13 (sázka na AMD Ryzen 5 3500U a Watch GT 2e zdarma), MateBook D14 a MateBook D15 (sluchátka FreeBuds 3i zdarma). Huawei se nyní kvůli problémům hodně snaží lákat zákazníky na rozdávání příslušenství.

Slack vyplnil antimonopolní stížnost proti Microsoftu, vybral si pro to Evropskou unii. Slacku se nelíbí taktiky, jež Redmond vyvíjí v prodeji a nasazování nástroje Teams, který je přímou konkurencí Slacku. Problematické má být konkrétně nabízení Teams jako součást Office 365, díky čemuž má Microsoft „vynucovat instalaci milionům uživatelů, blokovat odstranění aplikace a skrývat skutečnou cenu aplikace, kterou zákazníci zaplatí“. Slack má 12,5 milionu aktivních uživatelů denně (číslo za březen), Microsoft je na 75 milionech. Více řeší TechCrunch.

Asus představil herní smartphone ROG Phone 3. Obsahuje Snapdragon 865+ (jádra Kryo 585 na 3,1 GHz), grafiku Adreno 650, 12 nebo 16 GB RAM a zejména 144Hz displej a 6000mAh baterii. Ceny dosáhnou na 28 990, respektive 31 990 korun.

Blížící se LibreOffice 7, couvá a nebude rozdělovat názvy dvou edic. Původně se počítalo s personal a enterprise značkami, po kritice se od toho opouští.

Vyšel Thunderbird 78. Hlavní změnou je fakt, že již nepodporuje doplňky XUL/XBL, pouze MailExtensions. Podobný krok již učinil Firefox (WebExtensions).

Palo Alto Networks překonalo Cisco, alespoň tedy z pohledu tržeb v oblasti síťové bezpečnosti. Uvádí to studie Analysis Mason. Palo Alto ve sledovaném kvartálu dosáhl na tržby 869 milionů dolarů, druhé Cisco na 776 a třetí Fortinet na 577 milionů dolarů.

Broadcom má nového zajímavého vyzyvatele. Kalifornská firma Innovium oznámila investici ve výši 170 milionů dolarů, celkově už má 350 milionů a hodnotu 1,5 miliardy dolarů. Innovium dělá zejména čipy Teralynx určené do síťových zařízení, verze osm zvládá až 25,6 Tb/s.

Z Office 365 zmizí protokoly TLS 1.0 a 1.1, finální datum je stanoveno na 15. října. Některé prohlížeče už chtějí také ukončit podporu, TLS 1.0 už je zde ostatně dvacet let. Redmond také jako public preview spouští Double Key Encryption pro Microsoft 365. Jeden klíč má pod kontrolou uživatel, druhý Microsoft.

Společnost eBay prodává inzertní službu Classifieds. Kupujícím je norská Adevinta, obchod má hodnotu 9,2 miliardy dolarů. Vzniká tak skupina, kde eBay bude držet 33procentní podíl a která s inzertním online byznysem pokryje dvacet zemí.

Microsoft chystá službu, která by se mohla jmenovat Cloud PC. ZDNet zjistil, že by byla postavená na Azure a zákazníkům umožnila pronájem osobních virtuálních počítačů z cloudu.

Čínský prezident Xi Jinping se sešel s šéfy některých tamních technologických firem a apeloval na ně, aby byly patriotické, naplňovaly potřeby Číny a pokračovaly v konkurenčním boji se zahraničními protějšky, zejména z USA. Za to mají od státu dostat další podporu, zjistil South China Morning Post. Přítomni byli zástupci podniků jako Hikvision, SMIC, nebo Cambricon.

Americký ministr spravedlnosti William Barr obvinil technologické firmy a Hollywood z kolaborace s Čínou, informuje Reuters. Mají se podle něj podřizovat diktatuře a na rozdíl od čínského režimu nevidí dále než za příští finanční kvartál. Hollywood pak dobrovolně přistupuje k cenzuře filmů. Vše ve jménu přístupu na obří čínský trh.

TSMC v květnu přijala poslední objednávky na výrobu čipů pro Huawei, dodá je v polovině září. Nikkei Asia Review píše, že tyto zásoby Huawei na nějakou dobu vystačí a novou generací čipů Kirin vybaví vlajkové modely P50 a Mate 40 Pro. Další vývoj situace není jasný. Huawei kvůli embargu může zkusit MediaTek, který nemá dostatečně dobré high-endy, a domácí SMIC, který je na tom ještě hůře.

Úplný zákaz Huawei v britských sítích byl minimálně částečně politicky motivovaný, píší noviny Observer s odvoláním na zdroje. Rozhodnutí má souviset i s tlakem USA. Vyřazení Huawei z 5G tendru v Itálii (Telecom Italia, TIM) naopak dle zástupců Huawei s politikou nesouvisí, informují Reuters.

HP Inc. spouští službu HP Managed Print Cloud Services, která umožňuje přesunout správu tiskáren do cloudové služby. Pro HP se jedná o jednu z řady reakcí na to, že tiskový trh už není to, co býval.

KL24

Microsoft rozjel menší vlnu propouštění. V LinkedIn přijde o práci 960 lidí, asi šest procent z celkové pracovní síly. Důvodem jsou zbrzděné nábory zaměstnanců v reakci na COVID-19. Další asi tisícovka lidí má být propuštěna přímo v Microsoftu v divizích jako MSN, marketing nebo Azure, píše ZDNet.

SUSE vydává SUSE Linux Enterprise Service Pack 2, k dispozici je pro x86–64, ARM, IBM Power, IBM Z a LinuxONE. Systém je postavený na kernelu 5.3.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).