Hlavní navigace

O akcie Twitteru je na burze velký zájem, jejich cena dramaticky vzrostla

7. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Twitter
Včera, tedy den před uvedením na burzu, stanovilo vedení Twitteru cenu akcií na 26 dolarů za kus. Hned na začátku obchodování se jejich cena ale přehoupla přes 45 dolarů.

Ještě před dvěma týdny představitelé Twitteru tvrdili, že pro vstup na burzu zvolí hodnotu z rozpětí 17 až 20 dolarů za jednu akcii. Při ceně 20 dolarů za akcii by byla firma oceněna na zhruba 13 miliard dolarů (10 miliard dolarů v obchodovatelných akciích). Už tehdy analytici upozorňovali, že ocenění je příliš opatrné. 

Manažeři Twitteru ale argumentovali tím, že se chtějí vyhnout scénáři, který potkal Facebook, jehož akcie se po vstupu na burzu propadly. Trvalo pak více než rok než se dostaly nad hranici, za kterou byly na burzu uvedeny.

Nakonec se v Twitteru den před očekávaným vstupem na burzu rozhodli částku navýšit na 26 dolarů za akcii. Firmu to oceňovalo na 18 miliard dolarů (14 miliard dolarů v obchodovatelných akciích).

MMF24

I tato částka se ale ukázala jako velmi podstřelená. Akcie se totiž začaly záhy po svém uvedení na burzu obchodovat za 45 dolarů za kus. To znamená, že každý z 232 milionů uživatelů Twitteru byl oceněn na 135 dolarů. 


Autor: Yahoo

Zdroj: TechCrunchNew York Times

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).