Hlavní navigace

Twitter ocenil své akcie skromně, aby jejich cena po IPO nespadla

25. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Twitter
Společnost Twitter nechce, aby se na burze s jejími akciemi stalo to, co se dělo s akciemi Facebooku. Proto je ocenila raději mírně pod jejich pravděpodobnou hodnotou.

Twitter hodlá vstupem na burzu získat kolem 1,25 miliardy dolarů, a to jestliže se prodá 70 milionů jeho akcií po $18,50. Předpokládá cenové rozmezí 17 až 20 dolarů za akcii. Banky, které Twitter na burzu přivádějí, mají právo upsat si ještě dalších 10,5 miliónu akcií. Kdyby se celkem 80,5 miliónu akcí prodalo po dvaceti dolarech, Twitter by získal přes 1,6 miliardy dolarů, před odečtením poplatků a nákladů na veřejný úpis.

Společnost to oceňuje na hodnotu kolem 13 miliard dolarů celkem, nebo kolem 10 miliard v obchodovatelných akciích. Těch však nyní dá na burzu jen 12 %. Zbytek si dosavadní akcionáři podrží.

Analytici považují zvolené ocenění za opatrné. Předchozí převody podílů na Twitteru oceňovaly společnost až k 15 miliardám.

Twitter se prý chce vyhnout tomu, aby se jeho akcie po IPO propadly, jako se to stalo Facebooku. (Jeho akciím trvalo rok a čtvrt, než se po dlouhém a kormutlivém propadu vzpamatovaly nad hranici, za kterou byly na burzu uvedeny.)

Podle Dana Nilese AlphaOne Capital Partners upřednostňuje Twitter to, aby cena jeho akcií alespoň v první den obchodování rostla. Společnost prý nepotřebuje „obrat trh o poslední dolar“.

KL24

Vedení společnosti právě dnes rozjede schůzky s velkými investory, které tradičně předcházejí veřejné nabídce. Na nich jim bude představovat společnost a službu Twitter a její obchodní vyhlídky.

Zdroj: USA Today

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).