Hlavní navigace

O2 hlásí konec testů. Naostro spustí VoLTE do konce roku

26. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Volání přes LTE testují všichni tři tuzemští operátoři a během letošního roku by se měla technologie objevit i v ostrém provozu.

Jako první končí s pilotem O2 a začíná nasazovat první technologie, které mají umožnit komerční rozjezd na konci roku. „VoLTE jsme otestovali v laboratorních podmínkách na platformě Nokia a telefonech Samsung GALAXY S5. Teď se soustředíme na upgrade naší sítě a implementaci nových technologií,“ tvrdí v tiskové zprávě Jakub Votava, ředitel sítí v O2.

Nová technologie může být světlem na konci operátorských tunelů. „Dnes možná jen jakýmsi ‚technologickým výstřelkem‘. Ale do budoucna bude pro mobilní operátory doslova klíčová. Budou ji potřebovat k tomu, aby – jednoho krásného dne – mohli úplně ukončit provoz svých 2G a 3G sítí a zůstat jen u LTE. A nemuseli přitom ukončit poskytování hlasových služeb (ale i dalších služeb, včetně SMS), typických právě pro sítě 2G (a 3G), které stále generují největší část jejich výnosů. VoLTE je právě ‚od toho‘, aby operátoři mohli tyto služby poskytovat i ve svých LTE sítích, které na to původně nebyly stavěny,“ tvrdí ve svém komentáři odborník na telekomunikace Jiří Peterka

VoLTE by mělo přinést rychlejší spojování hovorů a vyšší kvalitu zvuku. Nicméně toto může platit pouze při volání v rámci VoLTE, neboli mezi dvěma zařízeními, která obě VoLTE používají a jsou na LTE síti. Jakmile bude jeden z účastníků mimo síť LTE a VoLTE, bude celková kvalita dána „nejužším místem“, respektive kvalitou nejméně kvalitního úseku vedení hovoru.

Telefonát by neměl přerušovat datový tok na pozadí a volání přes LTE operátor nebude započítávat do limitu FUP. Na českém trhu ale zatím není dostatek telefonů, které by novinku podporovaly. 

ebf - partner 1

Stejně jako O2 už službu testuje T-Mobile, který také slibuje rozjezd během letošního roku. Vodafone využívá možností skupiny a připojil se k velkému pilotu v Německu, Velké Británii a Holandsku. 

Během příštího roku slibuje Votava i první doplňkové služby, které by stály právě nad VoLTE. Mohlo by jít třeba o předání aktivního hovoru mezi pevnou linkou a mobilem, spojení hovoru přes wi-fi, nahrávání hovorů nebo společná hlasová schránka pro mobil a pevnou linku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).