Hlavní navigace

O2 plošně převádí klienty z Wi-Fi na xDSL. Leckde se zdraží

5. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Operátor si během posledních čtyř let pořídil řadu regionálních poskytovatelů především bezdrátového připojení. Teď z nich dělá farmu na zákazníky pevného připojení.

Na rozmyšlení máte čas do konce roku, říká v některých případech společnost Internethome svým zákazníkům. Od nového roku totiž přechází z bezdrátu na DSL. „V případě, že nedojde k aktivaci služby od O2 do 31. 12. 2014, Vaše stávající služba poskytovaná společností Internethome bude k tomuto datu bez náhrady zrušena,“ stojí v dopise, který teď firma rozesílá.

Internethome zastřešuje dvacítku regionálních wi-fi providerů, které v minulých letech postupně skoupil operátor O2. Loni firma obsluhovala 75 tisíc zákazníků a letos si myslela na 100 tisíc. Už loni ale v rozhovoru pro HN zástupci O2 říkali, že cílem společnosti je spíš rozvoj optické sítě. 

Současní zákazníci dostávají při přechodu k O2 na výběr mezi roční smlouvou za 399 korun měsíčně, nebo svobodnějším modelem bez smlouvy, který je ale skoro dvakrát dražší. V řadě případů tak jde o výrazné zdražení pro ty, kteří uzavírali smlouvy s původními poskytovateli ještě předtím, než je pohltilo Internethome. Například v jihočeské Volyni vyšla dosud desetimegabitová bezdrátová linka na 250 korun měsíčně.

„Zákazníkům Internethome, kteří jsou v dostupnosti xDSL pokrytí, se snažíme nabídnout spolehlivější a rychlejší službu, než mají nyní, a to za srovnatelných cenových podmínek. Jde o plošnou aktivitu, která zahrnuje všechny odkoupené sítě tak, abychom zbytečně neměli dvě sítě vedle sebe z hlediska údržby a nákladů,“ vysvětluje Lucie Jungmannová z tiskového oddělení O2. 

ebf - partner 1

Operátor převáděním také brzdí postupné mizení zákazníků z oblasti pevného připojení. Od poloviny letošního roku totiž začalo poprvé od roku 2003 klientů ubývat

S xDSL sítí má operátor své plány. Během příštího roku například zvažuje rozjezd vectoringu. „V podstatě bychom tím mohli zvýšit rychlost až o osmdesát procent. Jinak si ale myslím, že v oblasti xDSL připojení jsme v podstatě na stropu. Pro nás to tak znamená buď větší šlápnutí do optiky, nebo zvýšení prodejů u rychlejšího VDSL,“ tvrdil v letním rozhovoru pro Lupu technický šéf O2 Petr Slováček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).