Hlavní navigace

Office zadarmo!?

21. 2. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Drtivá většina lidí u nás jako kancelářský balík používá MS Office. Pokud ve vás titulek tohoto článku vzbudil naději, že se ho chystá Microsoft rozdávat zadarmo, těšíte se bohužel zbytečně. Překvapení tohoto druhu však přichystal Software602: jeho 602Pro PC SUITE 2000 je ode dneška skutečně zadarmo!

Drtivá většina lidí u nás jako kancelářský balík používá MS Office. Pokud ve vás titulek tohoto článku vzbudil naději, že se ho chystá Microsoft rozdávat zadarmo, těšíte se bohužel zbytečně. Překvapení tohoto druhu však přichystal Software602: jeho 602Pro PC je ode dneška skutečně zadarmo!

Před dvěma týdny jsem se zúčastnil neformálního setkání Software602 s vybranými novináři, na kterém byla nová verze jeho kancelářského balíku poprvé předváděna. Na této akci, která byla spojena s obšírnou debatou o free-softwaru, padlo z obou stran několik zajímavých myšlenek. Především musím přiznat, že jsem si až doposud neuvědomil, že to byl opravdu Internet, který výrazně posílil pozice Microsoftu v této oblasti. Vždyť zatímco dříve se v textových editorech psalo proto, aby se text vytiskl a předal někomu na papíře, dnes se v obrovské míře posílají soubory e-mailem. Papír je zatlačován elektronickou cestou, zároveň to však znamená, že náhle záleží na tom, v jakém formátu své soubory ukládáte. Kdo nedokáže přijímat a otevírat soubory ve Wordu, ten má smůlu: párkrát zkusíte napsat odesílateli, aby vám soubor poslal ještě jednou v jiném formátu, ale nakonec rezignujete a pořídíte si něco, co umí s formátem Wordu bez problému pracovat, nejlépe tedy samotný MS Word.

Boj Software602 proti Microsoftu na poli kancelářských balíků tak trošku připomínal boj proti větrným mlýnům: přestože nepochybuji o tom, že šestsetdvojka měla své zákazníky a tedy i výnosy z prodeje a služeb, s obrovskou tržní převahou Microsoftu mohla něco dělat jen stěží. Nyní se tedy znovu pouští do boje, který je donquijotský už jen zčásti. Ve výzbroji má dvě velmi významné zbraně: SUITE 2000 umí, což jsem měl možnost vidět na vlastní oči, na velmi vysoké úrovni pracovat s formáty Microsoftu, dokonce si můžete nastavit, že má s těmito formáty i vnitřně pracovat jako s primárními, ukládat v nich standardně všechny soubory apod. Druhou zbraní, od které si Sotware602 samozřejmě slibuje hodně, je cena: SUITE 2000 je zcela zdarma.

Příležitost si tento produkt důkladně osahat budu mít teprve v příštích dnech, nechci se proto pouštět do podrobných hodnocení; na první pohled však jde o šikovně udělaný balík, který je sice citelně štíhlejší než MS Office, ale – opět na první pohled – mu nechybí nic, co by někdo mohl skutečně postrádat.

Software602 se touto nabídkou chce nepochybně svézt na populární vlně free-softwaru, která se s velkou rychlostí zvedá zejména v USA. Podle mého názoru však právě u nás bude narážet na větší problémy než jinde, což je způsobeno mírou používání nelegálního softwaru. Většina u nás instalovaných kopií MS Office je zřejmě nelegální, což vlastně znamená, že někteří lidé chápou i Office jako free-software svého druhu. Zároveň však mají pocit, že ve srovnání s produktem od 602 nabízí mnohem více funkcí; to je jistě pravda, otázkou však zůstává, kolik z nich už někdy využili. Nejsem si proto jist, zda bude zájem o SUITE zadarmo tak velký, jak její tvůrci předpokládají; zvláště když se nechystá žádná velká propagace tohoto produktu, který by měl naopak sám propagovat ostatní produkty a služby Software602. Podstatné sdělení spočívá v tom, že nyní může mít kdokoliv slušný kancelářský balík, zadarmo a legálně. Uvidíme, jestli je to dost.

MMF24

V každém případě si však můžete 602Pro PC SUITE 2000 alespoň vyzkoušet. Právě dnes byla uvolněna k volnému použití, získat ji můžete po Internetu na stránkách Software602.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).