Hlavní navigace

"Oficiální" telefonní seznam na CD ROM

31. 7. 1998
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V konferencích českého Internetu se pomalu začíná šířit zpráva o novém telefonním seznamu na CD ROM, který je k mání za baťovských 799 Kč. V nabídce se to hemží slovy jako oficiální - a také pravopisnými chibami. To ale není ten největší zádrhel.

Tento CD ROM je v nabídce jednoho elektronického obchodního domu u nás, nechci zmíněnému CD dělat reklamu, takže ho ponechám ve stínu anonymity. Za 799 můžete získat produkt, obsahující 3 miliony adres a telefonních účastníků v ČR, z toho 250 000 firem a zejména možnost identifikace telefonního účastníka přes telefonní číslo.

Produkt je podle slov nabídky oficiální, kterýžto pojem si zřejmě autor spojuje s následující poznámkou „s daňovým dokladem, dáte do nákladů :-)“. Já bych chápal pojem oficiální spíše tak, že za ním stojí SPT Telecom či Mediatel – a to evidentně není pravda. Přiznám se, že se mi vůbec nelíbí právě uvedené zpětné vyhledávání jmen a adres podle telefonních čísel a dokonce bych řekl, že jde o slušný zásah do soukromí. Ostatně si ještě pamatuji na to, jak zhruba před dvěma lety byla omylem zpřístupněna pracovní verze Internetového telefonního seznamu, která umožňovala právě toto hledání – jestli si vzpomínám dobře, odpovědnou osobu to stálo práci.

Tato databáze, přestože se tváří všemožně jinak, patří zřejmě do stejného vrhu s pirátskými kopiemi, které se tu šířily vždycky – jen podstatně pokoutnějšími cestami. Zajímalo by mne proto, jak je to s tím daňovým dokladem; dokud je všechno jen v sítích Internetu, je to v pohodě, ale jakmile by někdo stvrdil prodej této věci na papíře svým podpisem a razítkem, podle mého názoru by riskoval, že se na něj vrhnou právníci Telecomu.

BRAND24

Jak už jsem řekl, URL vám neprozradím, nakonec není takový problém ho vypátrat. Nabídka je to lákavá, ale nerádím vám to kupovat. Piráti se nemají podporovat.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).