Hlavní navigace

Olympijský hokej ze Soči 2014 bude na Nově a Fandovi. Zbytek na Nově Sport, Voyo.cz a ČT

11. 10. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nova získala i kompletní práva pro ZOH 2014 Soči a LOH 2016 Rio de Janeiro pro placené kanály. Ta samá práva pro volné vysílání má Česká televize.

Exkluzivní vysílací práva pro hokejový turnaj na Zimních olympijských hrách 2014 v Soči pro vysílání na pozemně šířených bezplatných kanálech získala televize Nova. Stejná práva už dříve zakoupila její sesterská televize Markíza na Slovensku. Nova zároveň zakoupila i kompletní práva pro zimní olympiádu v Soči a Letní olympijské hry 2016 v Rio de Janeiru pro placený kanál Nova Sport a internetový portál Voyo.cz pro území České republiky a Slovenska.

K TÉMATU: Olympijský hokej v Soči bude na Slovensku vysílat Markíza

Ta samá kompletní práva, s výjimkou olympijského hokeje, má pro volné vysílání na pozemně šířených bezplatných kanálech veřejnoprávní Česká televize. Poprvé se tak olympijské přenosy objeví zároveň na veřejnoprávní i komerční televizi a budou přístupné jak na bezplatných, tak placených kanálech licencovaných v České republice. „Ze zisku vysílacích práv na olympijské hry mám obrovskou radost, zejména získání práv na hokejový turnaj v Soči je pro Novu skvělá zpráva. Jsem přesvědčený o tom, že kanály skupiny Nova přinesou olympijské hry v Soči a Rio de Janeiru v té nejvyšší kvalitě, kterou si český divák bezesporu zaslouží,“ uvedl generální ředitel Novy Jan Andruško.

ČTĚTE TAKÉ: Olympijský hokej ze Soči 2014 chce vysílat televize Nova. Usiluje o práva

Kromě hokeje ze Soči, který se objeví na hlavním kanálu Novy a na Fandovi, se olympijské vysílání soustředí výhradně na placený kabelový a satelitní kanál Nova Sport a na internetové Voyo.cz. „Pro všechny v redakci Nova Sportu jsou olympijské hry velká výzva. Jsem přesvědčený o tom, že díky tomu, že máme v redakci za deset let vysílání Nova Sportu celou řadu kvalitních komentátorů a redaktorů, dokážeme divákům zprostředkovat olympijské vysílání ve špičkové kvalitě,“ věří ředitel Novy Sport a Fandy Marek Kindernay.

NAPSALI JSME: Olympijské hry v komerční TV? I taková může být realita

“I když se situace na poli vysílacích práv pro olympijské hry oproti předchozím letům značně změnila, bude Česká televize i nadále hlavním televizním vysílatelem olympiád a s výjimkou jednoho sportu odvysílá zimní olympijské hry 2014 ze Soči a kompletní program letních olympijských her 2016 z Ria de Janeira,” reagovala oficiální tiskovou zprávou Česká televize. Olympijský hokej přitom vždy patřil mezi nejsledovanější disciplíny ze všech zimních olympijských her, které ČT vysílala.

KOMENTÁŘ K VĚCI: Poslední olympiáda pod taktovkou České televize?

Prodej hokejových práv Nově odráží změny, kterým prošel systém nabídky olympijských práv. Mezinárodní olympijský výbor totiž ukončil dlouholetou exkluzivní spolupráci s Evropskou vysílací unií (EBU), která sdružuje všechny veřejnoprávní televize a byla automaticky držitelem kompletních práv pro všechny olympiády. Do hry se tak dostaly i komerční televize, které zatím olympijské přenosy, s výjimkou Eurosportu, nemohly vysílat (Eurosport je ale také členem EBU).

ebf - partner 1

„Chtěli jsme divákům tak jako během všech předchozích olympiád nabídnout kompletní vysílání olympijského dění. Na druhou stranu jsme ale díky nové situaci nechtěli jít do zbytečných cenových bitev, které by ve výsledku nepřinesly nic ani nám, ani divákům. Pro nás je důležité, že diváci o nic z olympijských her nepřijdou, a Česká televize udělá opět maximum pro to, aby divákům zprostředkovala olympijské klání v kvalitě, na kterou jsou diváci u veřejnoprávní televize zvyklí,“ vysvětlil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

„Jednali jsme s pověřenou marketingovou agenturou od konce minulého roku. Jsme velice rádi, že se nám nakonec podařilo získat prakticky kompletní vysílací práva volně dostupného televizního a internetového vysílání pro území České republiky. Výjimku tvoří pouze jeden sport v Soči,” dodal výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Seriál: ZOH 2014 Soči

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).