Hlavní navigace

Omezené není to samé, co „neomezené“, díra v Drupalu a konec newsfeedu

2. 11. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Facebook
Zakladatel Pirate Bay odsouzen, věčně děravému Snapchatu uživatelé stále věří, Klout Top 50 a Facebook možná ovlivnil volby v roce 2012. Co ještě přinesl končící #tyden?

Prispievali do SME, teraz sa lúčia. Fulmek to kritizuje aneb další hřebíček do rakvičky SME. A raději k tomu nebudu nic víc psát.

Tim Cook, šéf Applu, je hrdý na to, že je gay. A tak je to správné. Viz Tim Cook: I'm proud to be gay a Tim Cook Speaks Up

Gamergate stále zuří a kupodivu se ještě stále točí i okolo Adobe. Viz After controversial tweet, Adobe says it's ‚never been aligned with Gamergate‘

Tohle začíná být vážné: Facebook svým experimentem mohl ovlivnit volby v roce 2012. Viz Facebook’s secret newsfeed experiments affected voter turnout in the 2012 election, kde se dočtete o dalším experimentu s newsfeedem – v roce 2012 se měl týkat dvou milionů lidi a ovlivnit tehdejší volby.

There's A Huge Risk In Larry Page's Focus On Big, Ambitious Ideas je trochu delší, ale o to zajímavější čtení na téma budoucnosti (nejenom) Googlu.

TELEgraficky

Past na kočku ■ Tohle nebyl Instagram, to byl 200% PhotoShop ■ Zvuky z NASA! ■ Twitter převzal Twitpic ■ RIP Google AdSense Direct ■ OneDrive bude neomezený ■ The HipHop Virtual Machine ■ Lenovo dokončilo koupi Motoroly od Googlu (za 2,9 miliardy USD) ■ Andy Rubin končí v Googlu ■ Bing má filtr pro animované GIFy ■ Vproud chce vyhubit troly ■ Sony je 1,2 miliardy USD ve ztrátě

WEBDESIGN, INTERNET

Updating our technical Webmaster Guidelines na Google Webmaster Central blogu asi stojí za přečtení. Upozorňují tam mimo jiné na to, že není dobré zakazovat robotům přístup k JavaScriptu/CSS.

Feedly splnilo slib a odstranilo vlastní zkracovač adres. Mimo jiné uvádí, že to dělají pro větší transparentnost. Prostě, aby bylo vidět, kam jdete. Viz Feedly has killed its URL shortener as part of its mobile and Web updates

Trvalo to mnoho let, ale možná to konečně Google udělal správně a bude to fungovat. Osobně to zkoušet nebudu, vyhovuje mi mít otevřené (a striktně oddělené) profily v Chromu. Viz Now You Can Stay Logged In To Multiple Google Accounts On The Same Browser

40 % uživatelů Twitteru v USA prý používá Adblocker. Moc bych tomu ale nevěřil. Viz 40% of Twitter Profiles Use an Adblocker

SOFTWARE

S Google Hangouts si můžete mezinárodně zatelefonovat. Je to zadarmo, ale máte jenom jednu minutu. Viz Google Hangouts now lets you make free one-minute international calls. Jediná vada na kráse: v Česku to možné není.

Bookmark Manager pro Chrome se opět vrátil do Google Play. Otázkou zůstává, kdy to bude víc než jenom doplnění screenshotů webů a nějakých nepříliš podstatných funkcí. Co třeba odstranění duplicit? Nebo nalezení již neexistujících adres?

Facebook, Google, and the Rise of Open Source Security Software přináší zajímavý pohled na otázku bezpečnostního softwaru. Pomůže zde Open Source?

Stanou se skutečně brzy počítače inteligentnější než lidé? Artificial intelligence: machine v man to říká, prý na tom totiž pracují nejlepší mozky v Silicon Valley.

Microsoft mění způsob licencování software. Ze zásady z „na zařízení“ přechází k „na uživatele“. Viz Microsoft’s Cleans Its Windows Licensing To Reveal The Path To BYOD

HARDWARE

Blíží se iPad ke svému konci? The Death Of The iPad? se nejenom ptá, ale samozřejmě také odpovídá.

Flying car approaches liftoff as most advanced prototype yet is unveiled sice není počítačový hardware, ale přeci jen. Létající auto!

Microsoft Band sice vypadá zvláštně, ale je multiplatformní. A to je docela podstatná novinka. Viz How important is cross-platform support to the Microsoft Band?

Google chystá konkurenci pro AirDrop. Report: A New Google Product Will Rival AirDrop zmiňuje i možnou souvislost s loňskou koupí společnosti Bump.

MARKETING A KOMUNIKACE

V USA tamnímu FTC došla trpělivost a žaluje AT&T za „neomezené“, co není neomezené. Tohle by u nás doma bylo fakt sakra potřeba. Viz FTC sues AT&T over ‚deceptive‘ mobile data throttling

US Email Open and Click Rates, by Hour Scheduled, in 2013 se sice Česka přímo netýká, ale užitečné to být může.

82 % zhlédnutí videí na YouTube týkajících se Pepsi není značkových, je to uživateli vytvářený obsah. Dost důležité. Viz Pepsi Challenge Still Being Fought–On YouTube

Tahle kampaň se Taco Bell povedla. Viz Taco Bell’s New Mobile App Breaks Into Top 25 Chart, After Social Media “Blackout” Stunt, kde se dočtete, že na to použili trik. Zdánlivě opustili všechny sociální sítě a prohlásili, že budou mít jenom mobilní aplikaci.

Klout 50 aneb padesát nejvlivnějších firem na sociálních sítích podle Kloutu. Viz The Klout 50: The Most Influential Brands on Social Media

How Search Results Can Drive In-Store Visits si všímá toho, co nakupující nejvíce ocení ve výsledcích vyhledávání. A co může přispět k tomu, že se vydají do obchodu.

Nejvíce se online a offline kombinuje při nákupu elektroniky, ale je zajímavé se podívat, které další kategorie zboží jsou takto ovlivněné. Viz US Omni-Channel Shopping Behavior, by Category

Jaké obsahové kategorie jsou na Internetu nejoblíbenější? Ve What are the Most Engaging Content Categories Online and Mobile? na to jdou přes data z AddThis a řeší, co je nejvíce sdíleno. A na špičce je cestování (11,1 %) následované politikou (9,72 %), věcmi okolo domova (8,39 %), sportem (7,61 %), jídlem (7,03 %) a zdravím (6,5 %).

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Hackeři dostali zálusk na síť Bílého domu. Viz Hackers go after unclassified White House network 

Snapchat a jeho nikdy nekončící bezpečnostní problémy, včetně posledního hacknutí? Nemělo by to konečně znamenat, že mu budeme méně věřit? Jak je vidět v College students trust Snapchat despite hack, study says, tak bohužel vůbec.

Pokuta pro seznamku FlirtCrowd.com za vytváření falešných profilů. Ještě by to chtělo totéž pro další „sociální sítě“, které se stejně chovají už roky a ještě k tomu vykrádají účty na Facebooku. Viz Feds fine dating site for making fake profiles

Díra v Drupalu byla zneužívána chvíli po objevu a sami tvůrci Drupalu uvádějí, že by vlastníci webů měli své weby brát jako kompromitované. Viz “Assume every unpatched website running Drupal 7 was compromised”

Jeden ze zakladatelů Pirate Bay odsouzen. Nikoliv za pirátství. Šest let mu hrozí za hacking, nelegální přístup k databázím (například řidičských průkazů), počítačovým systémů či e-mailům a heslům deseti tisíc policistů a dalších úředníků. Již dříve byl odsouzen za hacknutí dánské firmy Logica. Viz Pirate Bay co-founder convicted in Denmark’s “largest hacking case” ever

„ISIS-like distribution channel“ je podle super-agenta Adrewa Wylie Amazon. No jasně. Viz Super-Agent Andrew Wylie Calls Amazon An “ISIS-Like Distribution Channel”, kde vám po přečtení dojde, že vlastně pokud bude chtít NSA/FBI/atd něco zlikvidovat, má novou skvělou příležitost.

Americký soud ve Virginii rozhodl, že policie může požadovat odemčení telefonu otiskem prstu. Viz Virginia judge rules police can unlock smartphones with fingerprints.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

The Average Internet User Has 5 Social Media Accounts říká, že průměrný internetový uživatel má pět účtů na sociálních médiích. K čemuž je vhodné dodat, že už nějaký ten rok se sociální sítě dělí na klasiku (Facebook), fotky (Instagram, Pinterest) a chat (WhatsApp, Snapchat, atd). A vede to k tomu, že je podle tohoto dělení také používáme.

Social Sharing Reaches Peak Within 24 Hours of Major Events [Study] je zajímavé nejenom tím, že ukazuje na krátkou dobu života událostí a příspěvků na sociálních sítích, ale také na nebývale důležitou roli mobilních technologií.

Ello chce být, ještě stále, sociální sítí, kde nebude inzerce. Jenže, to už chtělo několik jiných před ní: App.net, Diaspora, Path, Pheed či Unthink. A úspěch žádný. Viz Can Ello Remain Ad-Free? Here Are 5 Ad-Free Social Networks that Failed

Google+ Isn't Dying. Facebook Isn't Dying. The News Feed is Dying vyjadřuje myšlenku, že dnešní sociální sítě čeká smrt, ačkoliv titulek tak nevypadá. Zánik totiž čeká hlavně koncepci „news feedu“. S tím souhlasím a nesouhlasím zároveň. Článek má pravdu v tom, že se musí změnit systém a za pět/deset let není možné čekat, že bude existovat něco jako samostatný Facebook, Twitter, Instagram. Bude existovat člověk a jeho data.

This Is the Single Craziest Number in Facebook’s Earnings Report komentuje 864 milionů denních aktivních uživatelů Facbeooku (z 1,35 miliardy uživatelů celkem, tedy nejspíš těch, co službu použijí alespoň jednou měsíčně). Já mám s těmi jejich čísly stále stejný problém – nevěřím jim, protože si je Facebook počítá sám a nikdo to neověřuje ani nekontroluje.

Chelsea Handler označila Instagram za sexistický – odstranil totiž její foto nahoře bez. Co navíc, dělala si na něm legraci z Vladimira Putina, který se na koni nechal také vyfotit nahoře bez.

Facebook může za 25 % všech příchodů ze sociálních sítí. V USA samozřejmě, takže v přehledu s 5,52 % najdete i Pinterest. Viz Facebook Drives 25% of All Social Referral Traffic Online

Top 5 Social Marketing Trends for Brands to Watch in 2015 zmiňuje mobile first, pay-to-play, sociální obsah, video a nutnost myslet mimo Facebook.

This Man Uses Twitter To Augment His Damaged Memory je zajímavý příběh člověka, který po úraze ztratil krátkodobou paměť. A pomáhá mu Twitter.

STARTUPY A EKONOMIKA

Že by? Že by to bylo tak jednoduché a problémy Applu i Amazonu byly prostě v tom, že se lidem nechce nakupovat? Viz Apple and Amazon Have a Problem: People Don’t Want to Buy Stuff Anymore říká, že místo kupování si lidé raději věci pronajmou. A že zákazníci se mění, místo touhy vlastnit, chtějí mít jenom přístup k věcem. Zajímavé.

Matt Taibbi Disappears From Omidyar’s First Look Media obsahuje sice jméno, které nám v Česku moc říkat nemusí, ale příběh je to zajímavý. A týká se žurnalistky. A také toho, jak se daří žurnalistice financované bohatými.

This is not a Starbucks issue. There is nothing external in terms of competitive issues,“ said Schultz, who added that the rise of online and mobile shopping has resulted in fewer people visiting shopping malls and other retail areas during the winter holiday season and the weeks leading up to it." Starbucks má taky problémy. Viz Starbucks Americas sales disappoint on softer traffic

Amazon se přidal k firmám, které zveřejňují, jak jsou na tom se zaměstnanci z hlediska pohlaví a dalších ukazatelů. Viz Amazon Joins Google and Facebook in Exposing Tech’s Gender Gap, kde stejně zjistíte, že je to jenom zveřejňování pro zveřejňování. Nic to neříká.

INFOGRAFIKA

88% of Businesses Think Social Media is Important to Stay Competitive [STUDY] je nejenom studie, ale také infografika. S docela zajímavými čísly.

These 44 Apps Will Make You More Productive jsou čtyři desítky tipů na užitečné aplikace a služby.

5 in 6 Social Messages Sent to Brands Are Ignored přibalilo ke sdělení ještě infografiku. A dozvíte se to, co možná tušíte. Oslovení značek na sociálních sítích v pěti případech ze šesti končí mluvením do zdi.

How to Increase Engagement on Twitter [INFOGRAPHIC] radí, jak zvýšit zapojení (engagement) na Twitteru.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).