Hlavní navigace

Opera Software připravuje nový JavaScriptový engine

5. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Opera Software reaguje na vývoj u konkurenčních prohlížečů Google Chrome, Mozilla Firefox a Apple Safari a chystá nový JavaScriptový engine s názvem Carakan. Závody o nejrychlejší prohlížeč tak pokračují. Opera má zařadit vyšší rychlost díky přechodu na registrový virtuální stroj a hlavně generováním nativního kódu procesoru. Nativní kód nebude využit pouze pro vlastní JavaScript, ale také pro zpracovávání regulárních výrazů, takže se Opera Software vydává stejnou cestou jako vývojáři…

Opera Software reaguje na vývoj u konkurenčních prohlížečů Google Chrome, Mozilla Firefox a Apple Safari a chystá nový JavaScriptový engine s názvem Carakan. Závody o nejrychlejší prohlížeč tak pokračují. Opera má zařadit vyšší rychlost díky přechodu na registrový virtuální stroj a hlavně generováním nativního kódu procesoru. Nativní kód nebude využit pouze pro vlastní JavaScript, ale také pro zpracovávání regulárních výrazů, takže se Opera Software vydává stejnou cestou jako vývojáři SquirrelFish, tedy JavaScriptového enginu WebKitu.

Opera přichází s vylepšením JavaScriptu relativně pozdě za ostatními prohlížeči (resp. všemi prohlížeči kromě IE, který je v tuto chvíli stále mimo soutěž), navíc přináší zlepšení, které již enginy ostatních prohlížečů mají. Novinky jistě povedou až k několikanásobnému zrychlení JavaScriptu. Ovšem, zda to postačí k dohnání dalších prohlížečů nebo zda se je Opeře podaří předehnat, zatím nevíme. Ani ostatní prohlížeče totiž nezahálejí a pravděpodobně budou i nadále zrychlovat komentuje snahy vývojářů Opery Martin Hassman, vedoucí projektu Zdroják.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).