Hlavní navigace

Opera 10.50 Beta pro MS Windows s dlouhým seznamem novinek

15. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vyšla první betaverze prohlížeče Opera 10.50 pro MS Windows. Zájemci si díky ní mohou vyzkoušet již dříve avizované funkce, které se objevovaly i v předchozích uvolněných vývojových buildech. Opera 10.50 Beta má nový engine Carakan pro zpracování kódu v jazyce JavaScript. K posílení výkonu by měla přispět i grafická knihovna VEGA, která se nyní stará o veškerý grafický výstup prohlížeče, nikoliv již pouze o SVG grafiku. Jádro Presto 2.5 podporuje mj. značku video z HTML 5 a některé novinky z…

Vyšla první betaverze prohlížeče Opera 10.50 pro MS Windows. Zájemci si díky ní mohou vyzkoušet již dříve avizované funkce, které se objevovaly i v předchozích uvolněných vývojových buildech. Opera 10.50 Beta má nový engine Carakan pro zpracování kódu v jazyce JavaScript. K posílení výkonu by měla přispět i grafická knihovna VEGA, která se nyní stará o veškerý grafický výstup prohlížeče, nikoliv již pouze o SVG grafiku. Jádro Presto 2.5 podporuje mj. značku video z HTML 5 a některé novinky z CSS 3 (přechody, 2D transformaci). Vylepšena by také měla být podpora značky canvas z HTML 5 a SVG grafiky.

Uživatele Windows 7 by mohlo zajímat zohlednění funkcí Aero Peek a Aero Glass spolu s doplněním podpory pro tzv. jumplisty na novém hlavním panelu systému. Opera 10.50 přichází s konceptem Widgets for desktop. Widgety je tedy nově možné spouštět nezávisle na prohlížeči (třeba přes zástupce na ploše nebo v hlavní systémové nabídce). Běží v samostatném procesu a pozměněn byl i způsob jejich instalace. Dále bylo předěláno hlavní menu prohlížeče, doplněn režim anonymního surfování a došlo i k odstranění otravných modálních oken. Jejich funkci nahrazují informační lišty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).