Hlavní navigace

Opera 9.62, Opera Mini pro iPhone a Opera Mobile 9.5 Beta 2

30. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Opera Software v posledních dnech uvolnila dvě nové verze svých webových prohlížečů. Čerstvě vyšla nová desktopová Opera 9.62, která přichází jen několik málo dnů po verzi Opera 9.61. Seznam změn ani tentokrát není dlouhý, ovšem jedná se bezpečnostní aktualizaci, jejíž instalace je současným uživatelům Opery vřele doporučována. Opravuje totiž středně nebezpečnou chybu, kdy panel odkazů umožňuje potenciálně nebezpečný cross-site scripting a vysoce nebezpečnou díru ve funkci History…

Společnost Opera Software v posledních dnech uvolnila dvě nové verze svých webových prohlížečů. Čerstvě vyšla nová desktopová Opera 9.62, která přichází jen několik málo dnů po verzi Opera 9.61. Seznam změn ani tentokrát není dlouhý, ovšem jedná se bezpečnostní aktualizaci, jejíž instalace je současným uživatelům Opery vřele doporučována. Opravuje totiž středně nebezpečnou chybu, kdy panel odkazů umožňuje potenciálně nebezpečný cross-site scripting a vysoce nebezpečnou díru ve funkci History Search otevírající útočníkovi možnost vykonání libovolného kódu. Nová Opera 9.62 v české verzi můžete stáhnout i ze Slunečnice.cz. (Opera Desktop Team)

ebf - partner 1

Před několika dny také vyšla druhá betaverze prohlížeče Opera Mobile 9.5 pro chytré mobily a kapesní počítače se systémy Windows Mobile a nově i Symbian UIQ (na verzi pro Symbian S60 se pracuje). Vedle oprav a optimalizací, které mají mimo jiné vést k rychlejšímu zpracování webových stránek, přicházejí i další novinky jako je plynulý zoom nebo správce widgetů, které Opera Mobile již také podporuje. (Blog Opera Mobile)

Opera Software by připravil také verzi svého velmi populárního prohlížeče Opera Mini pro Apple iPhone a jeho OS X. Narazil však na podmínky Applu, který do svého AppStore, jediného oficiálního archivu programů, Operu Mini prostě nepustí a nedovolí ji tak oficiálně konkurovat mobilnímu Safari na své platformě. Konkurenční Mozilla Corporation byla prozíravější a s vývojem svého mobilního prohlížeče Fennec pro iPhone vůbec nepočítá právě kvůli velmi omezujícím podmínkám Applu pro aplikace od třetích stran. Uvidíme, kdy (a jestli vůbec) se Apple kvůli nim dostane do hledáčku úřadů pro ochranu volné soutěže na trhu. (Blog Petra Krčmáře)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).