Hlavní navigace

Opera Mini pro iPhone nemá posvěcení od Applu

16. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Opera Software splnila svůj slib z minulých dnů a na barcelonské akci Mobile World Congress předvedla prohlížeč Opera Mini pro iPhone. Nejzásadnější otázkou už od avizování jejího představení je, jestli se Opera Software již dohodl se společností Apple, že Opera Mini bude vpuštěna na AppStore. Opera Software už v roce 2008 vyvinul mobilní prohlížeč pro iPhone, ale Apple jej tehdy odmítl vpustit do AppStore kvůli porušení podmínek pro vývoj nových aplikací. Bylo by překvapením, kdyby…

Společnost Opera Software splnila svůj slib z minulých dnů a na barcelonské akci Mobile World Congress předvedla prohlížeč Opera Mini pro iPhone. Nejzásadnější otázkou už od avizování jejího představení je, jestli se Opera Software již dohodl se společností Apple, že Opera Mini bude vpuštěna na AppStore. Opera Software už v roce 2008 vyvinul mobilní prohlížeč pro iPhone, ale Apple jej tehdy odmítl vpustit do AppStore kvůli porušení podmínek pro vývoj nových aplikací. Bylo by překvapením, kdyby Apple otočil a zatím to vypadá, že názor nezměnil. Opera Mini pro iPhone totiž ještě neprošla schvalovacím procesem a z předvedené verze na Mobile World Congress je zřejmé, že schvalování správci AppStore nebude zrovna formalita.

Je tak dost možné, že se bude opakovat situace z roku 2008. Můžeme jen spekulovat proč to Opera Software dělá. Možná chce otevřít debatu o současné otevřenosti iPhonu pro produkty třetích stran nebo si dokonce připravuje půdu pro stížnost u regulátorů trhu (to zkusil už i Google). Uvidíme. Každopádně Opera Mini pro iPhone dle dostupných informací vypadá zajímavě. Inspirací byla Opera Mini 5 pro mobily s podporou J2ME. Hlavním tahákem je rychlost (díky kompresi). Na předváděčce byla Opera Mini pro iPhone schopná načíst web listu New York Times za 10 sekund. Safari za 30 sekund. (PCMag.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).